A Kaspersky Lab a legfiatalabb korosztály internetes viselkedését kutatta. Az eredményeket összegző riport szerint a gyerekek által keresett videók 17 százaléka felnőtt tartalom volt.

 

A Kaspersky Lab jelentése olyan anonim statisztikák alapján készült, amelyeket a kiberbiztonsági vállalat olyan termékei gyűjtenek, melyekben a Parental Control – Szülői Felügyelet funkció be van kapcsolva, valamint a Kaspersky Safe Kids program figyel meg a számítógépeken. A tanulmány az elmúlt hat hónap 10 legnépszerűbb nyelvére vonatkozó keresési eredményeket elemzi, melyek között ugyan nincs meg a magyar nyelv, de az eredmények ettől függetlenül ugyanannyira érdekesek lehetnek a hazai felhasználók számára is.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyerekek leginkább (17%) az audio- és videó kategóriába tartozó tartalmakat keresték – köztük például a streaming szolgáltatókat, a videóbloggereket, a sorozatokat és a filmeket. A második helyen a fordító felületek (14%) végeztek, míg a harmadik helyre az online kommunikációs weboldalak (10%) kerültek.

 

 hirdetes_810x300  

Nyilvánvaló különbségek is kiderültek a riportból: például a videókat és a zenéket jellemzően angolul keresik a gyerekek, míg a kommunikációs szolgáltatások oldalait többnyire orosz nyelven böngészték. A kínaiak minden más nációnál többször kerestek oktató weboldalakat, a franciák főleg sport után érdeklődnek, a németek pedig online vásárolnak gyakran. A pornó sem marad el, a japán és arab gyerekek kerestek erre a kategóriára a legtöbb alkalommal.

 

A keresések elemzése mellett a jelentés azt is vizsgálja, hogy milyen olyan weboldalakat látogatnak a gyerekek, amelyek potenciális veszélyeket rejthetnek. A Kaspersky Lab 14 kategóriát határozott meg erre vonatkoztatva, amelyek a következők:

 

  1. Felnőtt tartalom
  2. Alkohol, dohánytermékek és narkotikumok
  3. Számítógépes játékok
  4. Webshopok
  5. Trágár beszéd
  6. Szerencsejáték, lottózás
  7. HTTP-átirányítás (amikor igazából más oldal jön be az elérni kívánt helyett)
  8. Internetes kommunikációs csatornák: közösségi hálók, üzenetküldők, chatszobák, fórumok
  9. Álláskeresések
  10. Hírek
  11. Vallások
  12. Szoftverek, audio- és videotartalmak
  13. Fegyverek
  14. Erőszakos tartalom

 

Az orosz vállalat közleménye szerint eredményeik azt mutatják, hogy még mindig a kommunikációs weboldalak (közösségi hálók, üzenetküldő oldalak és e-mail-kezelő felületek) a legnépszerűbbek (60%) . Ugyanakkor csökkent a keresések aránya a számítógépeken, mert egyre több fiatalkorú rendelkezik mobiltelefonnal, amely óriási szerepet játszik az online tevékenységeik során.

 

A felhasználók által látogatott webhelyek második legnépszerűbb kategóriája a multimédiás tartalmakat és szoftvereket (22%) közzétevő honlapok, míg tavaly ez jóval kevesebb volt (6%). A harmadik legkeresettebb kategória, az „alkohol, dohánytermékek és narkotikumok” kategóriája 6%-kal.

 

Kaspersky Lab/HVG

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!