Nyitókép forrása: Youtube.com/reprofotó

 

A Tokyo Elctric Power Company kutatói egy speciális robotot küldtek le a 2011-ben cunami által elpusztított fukusimai atomerőmű egyik reaktorába. A robot érintkezésbe lépett a reaktor alján lévő, olvadt – minden jel szerint – fűtőanyag törmelékével.

 

A TEPCo mérnökei úgy vélik, hogy a most vizsgált 2-es reaktorblokk hasadékanyaga a cunami okozta katasztrófa miatt túlmelegedett, és átolvasztotta a reaktor falát, majd az alatta lévő tározóba zuhant.

 

A cégnek robotot kellett küldenie a reaktorhoz, hogy megtalálja a radioaktív, leolvadt fűtőanyagot, és most, hogy megvan, ki kell találnia, hogyan távolítsa el onnan, és persze azt is, hogy hova.

 hirdetes_810x300  

 

Nem ez az első próbálkozása a TEPCo-nak. A korábban leküldött robotok többsége nem élte túl a manővert, a sugárzás tönkretette őket.

 

A probléma a hasadékanyag szilárdsága. A felvételből ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy a kőtörmeléknek látszó egykori fűtőelemek mennyire szilárdak, elég szilárdak-e ahhoz, hogy szállíthatók legyenek, vagy a legkisebb érintéstől is megrepednek.

 

A kísérlet során a robot hat próbálkozásából egy alkalommal porladt szét az anyag a karjai között. Ez annak a jele, hogy a TEPCo elkezdheti tervezni a reaktor megtisztítását. De ez egy rendkívül hosszú folyamat lesz.

 

 

TheVerge.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!