Elítélendő, hogy Szlovákiának nem kiegyensúlyozott a költségvetése annak ellenére, hogy kedvezőek a külső feltételek. Ez rosszabb napokon megbosszulhatja magát.

 

Az szlovák állam jövőre is nagyobb kiadásokkal számol, mint bevételekkel. A költségvetési hiányt várható nagyságát a GDP 1,29 százalékában határozták meg. Bár ez biztonságos távolságban van a  maastrichti feltételek 3 százalékos határától, de egy másik kormánnyal már jóval messzebbre jutottunk volna.

 

Jó idők, rossz idők

 

 hirdetes_300x300  

(…) Egy jó közgazdász kihasználta volna a helyzetet, hogy a bevételeket és a kiadásokat kiegyenlítse, és biztosan nem emelte volna tovább az adókat, amelyre egyébként nincs megbocsátható indoka.

 

A kiegyensúlyozott költségvetés sürgető elérésének azért is van értelme, mert a jó idők nem feltétlenül tartanak hosszú ideig, és az államadósság mértéke még így is meghaladja [a Szlovákiában megtermelt] bruttó hazai termék értékének felét.

 

A legutóbbi brit és amerikai politikai változások új kihívásokat teremthetnek a nemzetközi térben – biztonsági kihívásokat is.

 

Ebben az értelemben üdvözlendő, hogy legalább a védelmi kiadások nőnek az idei 880 millióról 990 millióra, és ennek több mint negyede a fegyveres erők fejlesztésére fordítódik. Ez még így is messze a NATO által a GDP arányában előírt 2 százalék alatt van, ráadásul a védelmi kiadások még most sem érik el a [2008-as] válság előtti 1 milliárdos értéket.

 

Az elszalasztott lehetőségek költségei

 

A költségvetést politikai ciklusok szempontjából nézhetjük: Mivel a választások utáni első költségvetésről van szó, az ember a legnagyobb mértékű, reformszerű változásokat várná el tőle. A kormány ezzel szemben csupán kiegyensúlyozott költségvetést tervezett be egészen a választási időszak végéig, ami nek politikai szempontból nem sok értelme van. A választások előtt vannak a politikusok a legadakozóbb hangulatban.

 

Egy másik kormánnyal már a költségvetés megnyirbálásának vitáját –, ami a válság óta hózódik – már rég letudtuk volna. És már a demográfiai kihívásokra összpontosíthatnánk, amelyek 2020-tól várnak ránk.

 

Ha majd egyszer mérlegre teszik a Smer három időszaknyi kormányzásának eredményeit, azt tartják majd a legdrágábbnak, amit az állam megtehetett volna, mégsem tette meg.

 

Akkor sem lepődhetnénk meg, ha a kormány által előrejelzett számok később túlságosan optimistának bizonyulnak. Nem először történne ilyen.

 

.tyzden.sk, Iná vláda by už rozpočet vyrovnala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!