Amennyiben túl vagyunk már a karácsonyi mézeskalács- és szaloncukor túladagoláson, itt az idő újra kezünkbe fogni a fakanalat, hogy szilveszter éjszakáján és újév első napján sikerüljön jóllakatni családunkat és vendégeinket.

 

Abban az esetben, ha háromfogásos vacsorát nem is tervezünk, néhány hagyományos vagy éppenséggel ötletes fogással kedveskedhetünk a hajnalig tartó mulatozásban biztosan megéhező vendégeinknek. Íme tíz kihagyhatatlan szilveszteri étel, amelynek ott a helye az asztalodon!

 

1. Lencse

 

 hirdetes_810x300  

Nincsen újév lencse nélkül. Az apró, szemes zöldségről úgy tartja a néphit, hogy gazdagságot hoz az új évben. Ezért január 1-jén minden háztartásban ott a helye egy adag lencséből készült ételnek, legyen az főzelék vagy akár saláta.

 

114783_lencse01_mindmegette.hu
Kép: mindmegette.hu

 

A lencse ereje, szerencsehozó képessége egyébként abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint minden egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz. Tehát ha ilyenkor valaki sok pénzt hozó, szemes étel eszik, akkor egész éven át sok pénz áll majd a házhoz. A lencse helyettesíthető babbal, rizzsel, vagy más apró szemű étellel is, de igazi hatása a lencsének van. Amellett, hogy legendás ereje újévkor szerencsét hoz, az év többi napján egészséget. A szemeink számára hasznos A-vitaminban gazdag, illetve bővelkedik B1- és B2-vitaminban is. Ezenkívül kálium, vas és cink forrása a szervezetnek. Tehát nem árt, ha havonta többször lencsét csemegézik a család.

 

A lecsen sokféleképpen elkészíthető. Főleg leves és főzelék formában ismert, de érdemes kipróbálni a lencsefőzeléket is, amelyet akár az ünnepi asztalra is tálalhatunk vendégeinknek. A lencsesaláta főleg azoknak ajánlott, akik nem szeretik túlzottan a lencsét, hiszen a saláta igen változatos ízeket vonultat fel, s nem mellesleg a szemet is gyönyörködteti.

 

1_12098_lencse_noiportal.hu
Kép: noiportal.hu

 

Régi magyar hagyomány volt a lencsefőzelékbe mandulát vagy más apróságot főzni, és az a hajadon, aki ezt megtalálta, a hiedelem szerint a következő évben férjhez ment. Fontos ügyelni arra, hogy az év első napjának első étele legyen a lencse. Ausztriában például hagyományos újévi étel a disznóorr lencsesalátával. A disznóorr főtt puha részét használják fel hozzá, s mellé fogyasztják a reszelt tormát, valamint a tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát.

 

Receptajánló itt.

 

2. Malacsült

 

Talán a legismertebb szerencseszimbólum a ropogós pirosra sült malac, hogy még biztosabbra menjünk négylevelű lóherével a szájában. Azt tartják, hogy a malac kitúrja a szerencsét, de ennek kapcsán nehogy a rántott húsra gondoljunk! Szerencsét csak a köröm és a csülök, a fül és farok hozhat!

 

malac_szilveszter.hu
Kép: szilveszter.hu

A régi magyar hagyományok szerint a malac az orrával előre túrja a szerencsét, ezért aki újév napján malacot fogyaszt, nagy eséllyel néz szerencsés év elé. Ha azonban szilveszter napján fogyasztunk malacot, akkor nem a szerencsét, hanem az óév minden gondját és baját túrja előre, amely végigkíséri az új esztendőnket! Ügyeljünk tehát arra, hogy szilveszter napján tilos malacot fogyasztani!

Receptajánló itt  és itt. 

 

 

3. Virslis falatkák

 

A szilveszteri menü egyik kötelező elemének számít a virsli, amit sokféleképp kínálhatunk vendégeinknek: főzve, sütve vagy akár salátának elkészítve. Amennyiben szilveszterkor nem szeretnénk az egyszerű főtt virslinél leragadni, izgalmasabb módon is kínálhatjuk a vendégeinknek számára.

 

Például egy „csehes” módi alapján savanyított, hagymával eltett virsli kis frissen sült pereccel vagy kenyérrel igazán izgalmas lehet. Szintén remek megoldásnak számít a tejfölös-majonézes vagy épp ecetes alapon nyugvó virslisaláta is.

 

majonezes-virslisalata_nosalty.hu
Fotó: nosalty.hu

 

A virslit nem csak főtt formájában adhatjuk, hanem akár süthetjük is. A legegyszerűbb, ha friss, bolti leveles tészta csíkokba tekerjük bele a virslit. Ennél az egyszerű, de annál ízletesebb fogásnál arra is érdemes odafigyelni, hogy a virsli mellé kevés ketchup, majonéz vagy mustár is kerüljön, valamint friss, pirított hagyma is.

virslis_falatka_femina.hu
Kép: femina.hu

 

Az élvezetek tovább fokozhatók, ha az elkészült tekercseket habart tojással lekenjük, és szezámmaggal, reszelt sajttal vagy éppenséggel köménymaggal megszórjuk mielőtt a sütőbe tennénk őket. A levelestésztába csavart virslidarabok nemcsak hogy gyorsan elkészülnek, hanem praktikusak is, ha sok vendéget várunk. Az apró falatok igazán laktatóak, ráadásul remekül felszívják az alkoholt.

 

Receptajánló itt és itt.

 

4. Kocsonya

 

Régen tipikusan a szilveszteri menü része volt a kocsonya. Sőt, vidéken napjainkban is elképzelhetetlen az újév egy óriási fazék kocsonya nélkül, amely kiváló vacsora szilveszterkor, és pompás reggeli újévre. A zselésre főzött húslevest egyes helyeken kizárólag hússal, máshol zöldséggel együtt csinálják, de az elmaradhatatlan hozzávalók közt mindenképpen ott van a sertésköröm és a sertésfarok, valamint a sertésfül, a bőrke és a sertéscomb.

 

108291_kocsonya-201510171116_mindmegette.hu
Kép: mindmegette.hu

Érdekesség: A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. Ennek eredete: még a hűtőgép feltalálása előtti időben, amikor a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, vendégek tértek be Miskolc főutcáján a Három Rózsa vendéglőbe (maga az épület ma is látható, homlokzatán a három rózsa domborművével). A vendégek kocsonyát rendeltek, a vendéglősné meg lement érte a pincébe, a sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába beleugrott, és a zselésedő anyagban benne ragadt egy béka, és így tette le az ételt az asztalra a vendégek elé. A humoros történet hamar elterjedt, és vele a szólás is. 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.

 

Receptajánló itt és itt.  

 

5. Hurka

 

Vidéken szokás hurkát és kolbászt fogyasztani szilveszter éjjel, ugyanis a néphagyomány szerint a disznótoros ezáltal gondoskodik arról, hogy a ház lakói a következő évben ne szenvedjenek hiányt semmiben.

 

115923_hurka05_mindmegette.hu
Kép: mindmegette.hu

Egyébként a véres hurka egyik legősibb fajtája már az Odüsszeiában is szerepelt. Homérosz vérrel és zsírral töltött bélként írta le ezt az ételt, amit az ókori görögökön kívül a rómaiak is előszeretettel fogyasztottak. Sőt, a rómaiak hódításinak köszönhetően ismerkedtek meg Európa-szerte a hurkával. Igazi népszerűségre a középkorban tett szert, főleg a szegényebb néprétegek körében. A levágott állat romlandó belsőségeit a hurka készítésével könnyen és takarékosan fel tudták használni, és ha tartósították, akkor egy darabig el is állt, így szolgálva a család javát.

 

etelek-600x400_haon.hu
Kép: haon.hu

Európában mellesleg sokféle hurkafajta ismert, így aki szilveszter vagy újév napján hurkát szeretni tálalni családja és vendégei számára, az válogathat a különlegességekből is.  Például a skótok hurkája, vagyis a haggis juhbelsőből és zabból készül, és napjainkig a skótok nemzeti eledelének számít. De a haggis  mellett ott van a francia boudin, a spanyol morcilla vagy a Korzikán ismert sangui, ami abban tér el a többitől, hogy a vér mellett az állat agya is részét képezi a hurkának. A különös hurkák közé tartozik még a finn mustamakkara is, amit forró áfonyamártással fogyasztanak.

 

Receptajánló itt és itt. :

 

6. Pogácsa

 

A pogácsa a legkedveltebb vendégváró finomság. Hipergyorsan és számtalan módon elkészhető, ráadásul felszívja az elfogyasztott alkoholmennyiséget is. A babona úgy tartja, hogy még az óévben el kell fogyasztani a szilveszterre sütött pogácsát, ugyanis csak ebben az esetben hoz szerencsét az új esztendőben.

5204_4972 sutnijo.hu
Kép: sutnijo.hu

 

Receptajánló itt, itt és itt. 

 

7.  Rétes

 

A babona úgy tartja, hogy az újév napján fogyasztott rétes nemcsak gazdagságot ígér, hanem hosszú életet is, ezért érdemes minél hosszabbra nyújtani. A rétest egyébként szilveszter és az újév napján kívül farsangkor és a lakodalmak idején volt szokás sütötni. Nem véletlen, hogy ilyen neves eseményekhez kapcsolódik a rétessütés, mivel köztudottan nehéz és időigényes munka.

 

hazi-meggyes-retes_nosalty.hu
Fotó: nosalty.hu

 

A rétesek sokféleségének skálája a töltelékek számtalan variációjától függ, ami  lehet gyümölcs, túró, mák, káposzta, de rétestöltelékként funkcionálhat a burgonya, tejföl és a sonka is. Határ a csillagos ég, a fantázia na és persze a saját szájunk íze!

Receptajánló itt és itt  

 

8. Kaszinótojás

 

A hidegtálak mindig jól jönnek, amikor össznépi mulatságokat szervezünk. Ennek egyik legfontosabb eleme a kaszinótojás, ami gyorsan elkészül és rendkívül finom. Tálalni franciasaláta-ágyon vagy sonkatekercs társaságában szokás.

 

19458_kaszinotojas-sonkatekercs-franciasalata_mindmegette.hu
Fotó: mindmegette.hu

 

Receptajánló itt és itt.

 

9. Szendvicsek

 

Nem muszáj nagy sütés-főzésbe kezdenenünk, haszilveszterkor vendégeket várunk. Néhány szendviccsel könnyedén jóllakathatjuk a bulizó társaságot.

 

9511454431001238_femina.hu
Fotó: femina.hu

 

Receptajánló itt. 

 

10. Korhelyleves

 

Egyes vidékeken a korhelyleves vagy másképpen káposztaleves tipikusan újévi fogásnak számít. A füstölt hússal, kolbásszal és savanyú káposztával készült étel az egyik legmagyarosabb fogás.

 

152598_142941_nosalty.hu
Fotó: nosalty.hu

A kolbász szalonnával könnyen összevész a másnapos gyomorban, nem vidám gyomorrontással tetézni az új esztendő első napján jellemző állapotot. Viszont ha azt vesszük, hogy a magyar szeret sírva vigadni, akkor méltán nevezhetjük a legfrappánsabb ételnek másnapra, kutyaharapásra szőr helyett, macskajajra gyógyírnek.

 

Receptajánló itt. 

 

Takács Henrietta

 

Források: femina.hu, szilveszter.hu, mindemegette.hu, eztfaldfel.blogspot.sk, szilveszter.network.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.