Nyitókép: Mede Géza – archív felvétel

 

A Gömör-Kishonti Városok és Falvak Szövetsége (ZMOGaM) február 7-én tartotta közgyűlését Rimaszombatban. Új vezetőséget választottak. A szövetség új elnökévé Marian Habovčíkot választották, akire a jelenlévő 83 résztvevő közül 60-an szavaztak, míg a szintén induló Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere csak 23 szavazatot kapott.

 

Örülök a magas arányú győzelemnek. Úgy vélem, ez nemcsak munkámnak és személyemnek szóló elismerés, hanem főleg a járás déli részén lévő kisebb települések létének és fejlődésének a hangsúlyozása is. Szeretném ezúton is megköszönni a bizalmat.”

 

nyilatkozta a Körkép.sk-nak Habovčík.

 

 hirdetes_810x300  

Marian Habovčík egy Tornalja mellett levő 200 lakosú kisközség polgármestere. Az eddigi teljesítményével, hozzáértésével kivívta nemcsak a község és a régió lakosainak a bizalmát, hanem a járásbeli kollégáiét is.

 

Kiemelkedő teljesítményei közé tartozik egy négynapos open air festival (Semfest) rendezése a Tornaljai Evangélikus Közösséggel együtt Lenkén, ahol Isten Szava mellett volt zene, sport és sok-sok előadás. A fesztiválon 800 fiatal vett részt.

 

forrás: festival Semfest – elől Marian Habovčik, facebook.com

 

Lenke község díjat kapott a rászoruló lakosság életének és életkörülményeinek akadálymentesítésében elért eredményeiért is a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségétől (ZMOS).

 

Marian Habovčík emellett elnöke a Sajó Mellett mikrorégiónak, és megalakítója, fő motorja a Dél-Gömör nevű helyi akciócsoportnak (MAS), amely a Rima alsó folyása és a Sajó menti községeket, vállalkozókat és szövetségeket tömöríti. Említést érdemel, hogy a kormány 2017 novemberében cca. 4,5 millió eurót hagyott jóvá az akciócsoport részére az általuk kidolgozott fejlesztési stratégia realizálására.

 

Fotó: Mede Géza – archív felvétel

 

A Körkép.sk megkérdezte dr. Szűcs Ferencet a szövetség (ZMOGaM) titkárát, hogy milyen feladatokat tűzött ki maga elé a szövetség közgyűlése.

 

„A közgyűlésünk célja elsősorban a vezetés átalakítása volt. Városainkat és falvainkat a polgármesterek képviselik és tudjuk hogy választások után vagyunk, sok személyi változás történt. A szövetség legfontosabb posztjai betöltődtek és a közeljövőben a személyi változások befejeződnek. Nagyon fontos ez, hiszen az új elképzeléseket az új vezetők hozzák az új tagokkal. Tudni kell, hogy esetünkben olyan régióról van szó, ahol a legnagyobb a munkanélküliség mértéke, legnagyobb a szegénység. Ilyen szempontból nagyon fontosnak érezzük a felkészülést a májusi ZMOS kongresszusra is, ahol szeretnénk a problémáinkat kellőképp előterjeszteni.”

 

Dr. Szűcs elmondta még, hogy a vitában szó esett a községeink fájó gondjairól, többek között az Akcióterv teljesítésének a lassúságáról, az iskolai étkeztetésről, a „járdatörvényről”, az R2-esről, a II.és III. osztályú utak aszfaltozásáról.

 

A ZMOGaM két új alelnöke Irena Milecová, Tiszolc és Mihályi Gábor, Feled polgármestere lett, az új tanácsot pedig a három járásbeli város polgármestere és az egyes mikroregiók képviselői alkotják.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.