Nyitókép forrása: iniciativapolnohospodarov.sk

 

Tekintettel arra, hogy Pozsonyban a felújítások miatt egyébként is komoly forgalmi korlátozásokra kell számítani a következő héten, a gazdák nem akarják még jobban súlyosbítani a közlekedési körülményeket, ezért csökkentik a fővárosi tüntetésen részt vevő mezőgazdasági járművek számát – áll a Gazdák Kezdeményezése szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

 

A gazdák február 19-től ismét a fővárosban tüntetnek a mezőgazdasági visszaélések, a korrupció, a gazdák megfélemlítése ellen. Az országos méretű tüntetésre Szlovákia minden részéről várják a gazdákat traktoraikkal. Az Iniciatíva poľnohospodárov (Gazdák Kezdeményezése) szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében azt írja,

 

Szeretnénk nyugodtan dolgozni földjeinken és egészséges szlovákiai termékeket kínálni Önöknek. Szeretnénk előrevinni a vidéket, ami országunk életerejét és szépségét jelenti. Ehelyett kénytelenek vagyunk földjeinkért harcolni, sokunknak emiatt féltenie kell az életét. Megtámadnak minket, elnyomnak, megfélemlítenek bennünket, és egyikünket, Vlado Rybár gazdát meg is ölték. Mindez azért történik, mert az állam nem védi a gazdákat, épp ellenkezőleg, hagyja, hogy a nagyvállalatok és a kőkemény korrupció elnyomjon minket.

 

 hirdetes_400x285  

„Álljatok ki végre, és gyertek Pozsonyba traktoraitokkal” – országos megmozdulásra hívják a szlovákiai gazdákat

 

A fővárosban utazókra tekintettel

 

A közlemény szerint a gazdák nem akarják súlyosbítani a fővárosi közlekedés problémáit, ezért a terezettnél kevesebb mezőgazdasági járművel érkeznek majd Pozsonyba, és nem zárják le az utakat sem, helyette egy kijelölt helyen gyülekeznek majd, ahol minden érdeklődő megtalálhatja őket, és beszélhet velük.

 

„Nem az utcákon fogunk állni, hanem megtalálhatnak majd minket a Prímás téren (Primaciálne námestie, korábbi nevén Batthyány tér – a szerk. megj.), a Szlovák Nemzeti Felkelés téren, a Vármegyeház téren (Župné námestie), a Hodža téren a színház előtt, a Szabadság téren, a Hviezdoslav téren, a Predstaničné téren (Liszt Ferenc tér), az Alsó Sánc úton (Miletičova) a piactér melletti parkolóban, a Pápežská Lúka közelében (Pozsonyligetfalu) és az Eurovea előtt.

 

A gazdák köszönetüket fejezték ki Pozsony városvezetésének, hogy az említett helyszíneket a rendelkezésükre bocsátották, de köszönetet mondanak „minden pozsonyinak, szervezetnek és szlovákiai polgárnak, aki anyagi vagy nem anyagi formában támogatja ügyüket”.

 

Pellegrini találkozott a gazdákkal: Át kell értékelni, hogy megfelelően működnek-e a PPA régiós irodái

 

Egyúttal a gazdák a Tirs rakpartra hívnak mindenkit, aki szimpatizál céljaikkal február 19-én, kedden, nagyjából délelőtt 11 órai kezdettel.

 

„Szerdán, február 20-án pedig ugyanitt igazi hazai mezőgazdasági termékek kóstolójára hívjuk Önöket reggel 8:00-tól egészen az esti órákig. A pozsonyiakat – kicsiket és nagyokat egyaránt – pedig szintén találkozóra hívjuk, hogy megismerkedhessenek életünkkel. Kipróbálhatják traktorainkat, megkóstolhatják a vidék specialitásait. Különösen szívesen látjuk a gyerekeket az óvodák és iskolák pedagógusaival együtt”

 

áll a közleményben, amely a továbbiakban leszögezi, a tüntetés célja, hogy a kormány képviselői elfogadják a gazdák meghívását „egy közös találkozóra”, amelyre február 20-án, szerdán kerülne sor. A találkozón a gazdák „a szlovák mezőgazdaságot érintő változásokról” egyeztetnének a kormány képviselőivel. A fő követeléseik a következők:

 

  1. A telekrendezés elindítása az ország egész területén, elsősorban a legproblémásabb kataszterekben, azokban, ahol rendszeresen keresztigénylésekre kerül sor a támogatási kérelmek benyújtásánál, és ahol fizikailag is megtámadják a gazdákat, akik pótföldjeik jogos kiméretését követelik.

  2. A föld, az erdők és vizek védelme.

  3. Az EU javaslatának megfelelően az állam szabjon felső határt a támogatások nagyságának a végső kezdeményezetteket figyelembe véve.

  4. Meg kell állítani a korrupciót a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban

 

A gazdák a találkozótól egy olyan dokumentum közös elfogadását várják, amelyben a követeléseik teljesítésének harmonogramja is szerepel. Hangsúlyozzák:

 

„Nem fogunk örülni, ha radikálisabb útlezárásokra kényszerítenek bennünket. De erre csak akkor kerül sor, ha a kormány nem fogadja el meghívásunkat és továbbra is figyelmen kívül hagyja a kis- és közepes gazdák problémáit. Reméljük, hogy tüntetésünk céljait sikerül belefoglalni egy olyan dokumentumba, amely a szlovákiai gazdák széles körének általános támogatását élvezi”

 

áll a közleményben.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.