Maroš Šefčovič pár napja kijelentette, hogy az Európai Bizottság „költségvetési nyomást” fog gyakorolni a jogállamiság és a független bíróságok tiszteletben tartása érdekében a kelet-európai országokra.

 

A szlovák politikus szavait illik komolyan venni, tekintettel arra, hogy Šefčovič az Európai Bizottság egyik alelnöke, az európai szocialista frakció egyetlen jelöltje (egyelőre) az Európai Bizottság élére, és nem mellesleg Robert Fico az év elején még őt említette, mint a Smer lehetséges államfőjelöltjét.

 

A szocialista csúcsjelölt ezzel a kijelentéssel nem csak hogy besorakozott a kelet-európai államoktól uniós forrásokat elvágni akaró nyugati tervek mögé, hanem, mint az EB potenciális elnöke, jelezte, hogy győzelme esetén véghez is viszi azokat. Ráadásul a mai kontextus szerint ez egyfajta burkolt fenyegetés a magyar és a lengyel kormány irányába.

 

 hirdetes_810x300  

Šefčovič szerint Brüsszel költségvetési nyomásgyakorlást is bevet Magyarország és Lengyelország ellen

 

Természetesen adódik a kérdés, hogy egy szlovák politikus miért köp arra az asztalra, ahol eszik, történetesen a Visegrádi Négyek, Szlovákia és a tágabb értelembe vett Kelet-Európa asztalára. A válasz nagyon egyszerű: ez az ára, hogy valóban esélye legyen a zsíros fizetést és befolyást ígérő EB-elnöki posztra. Ennyit az európai demokráciáról.

 

És hogy miért nem félti saját hazáját? Valószínűleg nyugodt szívvel tehet ilyen kijelentéseket, hiszen aligha van oka kételkedni abban, hogy Brüsszel majd a kettős mérce eszközével kivételt tesz Szlovákia esetében.

 

Uniós költségvetés: A Financial Times szerint “nagy lesz a nyomás” a közép-kelet-európai országokon

 

Pártkivételezések

 

Pozsony már így is engedni látszik a nyugat-európai nyomásnak. Peter Pellegrini nem csak hogy nem állt ki egyértelműen Orbán Viktor mellett, de legutóbb szír árvák befogadásáról beszélt élő adásban. Nem mellesleg, ő is jogosan számíthat az európai szocialisták frakciójára, akik majd szőnyeg alá söprik a szlovák jogállamiság kérdéseit, ahogy tették ezt Málta, szintén szocialista miniszterelnöke esetében is. Kuciak-gyilkosság, OLAF-jelentések, maffiával kapcsolatokat ápoló kormányhivatalnokok, százmilliós vámcsalási ügyek – bakfitty a LIBE és Sargentini-asszony szemében.

 

Látott-e már valaki olyan baloldali miniszterelnököt Európában, akit az Európai parlament elé cibáltak volna korrupciós ügy, újságírógyilkosság vagy más, jogállamiságot valóban sértő probléma miatt? Bezzeg az ő szemükben Magyarországon már attól is sérül a sajtószabadság, ha a kormány nem ad állami megbízásokat az olvasóhiányban szenvedő, kormányellenes portáloknak, amelyek egyébként állami pénzből köpnének az asztalra, amelyen dorbézolnak.

 

Nagyon úgy néz ki, hogy Európa sem igen különbözik Szlovákiától. A „mi emberünk” védelme felette áll törvénynek, szabálynak, értéknek.

 

Šefčovič kijelentése mindenképpen intő jel a Visegrádi Csoport többi tagja számára. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy Szlovákia a V4 leggyengébb láncszeme – és nem az euró miatt, hanem mert ez az egyetlen ország, amely képtelen lerázni magáról a csak nevében szocialista, egyébként alapvetően magyarellenes és végletekig korrumpálódott szocdem kormánypártot a nyakáról, amely folytatja elődei örökségét: a megfelelő pillanatban átállni a győztesnek hitt oldalra. Csak szólunk: ezúttal ez valószínűleg nem jön be…

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!