Az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy a többszörös miniszterelnök és pártelnök Robert Fico részt vesz-e az alkotmánybíró-jelöltek nyilvános meghallgatásán.

 

Felmerült ugyanis az az eshetőség, hogy mivel Andrej Kiska jelezte, hogy ha rajta múlik, soha nem lesz alkotmánybíró, Fico inkább részt sem vesz a bírák kiválasztásának további folyamatában.

 

Végül azonban szerdán röviddel 12 óra után testőrei gyűrűjében megérkezett az alkotmányjogi bizottság nyilvános ülésére. Leült, és vöröslő fejjel, remegő hanggal, végig rettentő izgatottan megindokolta jelöltségét majd  várta a kérdéseket.

 

 hirdetes_300x300  
Robert Fico. Kép: reprofoto: ta3.com

 

Az egész folyamat több szempontból is érdekes. Az egyik, hogy jól látszott, mennyire kényelmetlen ez a szerep Fico számára. Kényszermegoldás, és nem érzi jól magát a bőrében, hogy így „csicskáztathatják.“ Kapott is kényelmetlen kérdéseket. Baránik, Dostál, Beblavý, Žitňanská, Marosz többek között Malina Hedvigre, a gorillás kólázásra, lakáshelyzetére és politikai előéletére is rákérdezett. Fico kerülte a konfliktust, de itt-ott kibújt belőle az igazi énje.

 

A vérig sértett politikusé, akit kiűztek a kormányhivatalból, és most „szégyenszemre“ az Alkotmánybíróságra kell menekülnie, melynek érdekében kénytelen a földi halandók számára teljesen mindennapos kellemetlenségeket is elviselni.

 

Ha a kérdést szigorúan szakmai vonalon nézzük, látva az Alkotmánybíróság jelenlegi és korábbi bíráit, Fico gond nélkül megfelel a feltételeknek. Minden más (morális, politikai, erkölcsi) feltétel azonban diszkvalifikálja őt erre a posztra.

 

Robert Fico. Kép: reprofoto: ta3.com

 

Jól tudjuk azonban, hogy ez itt Szlovákia, Ficonak pedig kell a védelem az elől, hogy börtönbe kerüljön tetteiért. Így az, hogy Andrej Kiska államfő kinevezné-e vagy sem, részletkérdés. Amíg a Smer – SNS – Most-Híd kezében van ez az ország, Fico valószínűleg eléri, amit szeretne. Ez lehet ugyanakkor az utolsó mentőcsónak a számára. Ahol talán még mindig kevesebb kárt fog okozni, mint amennyit politikusként tett Szlovákiával szemben.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!