Nyitókép: Nyitókép: Körkép-kollázs/rtvs, Komjáthy Lóránt

Két kép, két sokatmondó felvétel. Az egyiken, 2018. szeptember 29-én az MKP újonnan megválasztott államfőjelöltje. Mellette Csáky Pál, Berényi József, Őry Péter, Bárdos Gyula és a teljes MKP vezérkar, amint bejelentik az országos kongresszus döntését, a felvidéki magyarság mintegy felének megelégedésére.

 

Kép: Körkép.sk

 

Majd itt a másik kép, mely 2019. február 19-én készült. Rajta a megszégyenült Menyhárt József, mellette alig leplezett, sokatmondó grimaszokkal Bárdos Gyula (a legjobb, ha hang nélkül megnézzük e felvétel utolsó harminc másodpercét), amint végighallgatja, ahogy utóda visszalép az államfőválasztási küzdelmektől.

 

Menyhárt József és Bárdos Gyula. Kép: reprofoto, MKP videó

 

 hirdetes_810x300  

Pedig de nagy volt a fogadkozás. Az MKP elnöke lépten, nyomon azt ígérte, hogy beleáll. Arról győzködött hónapokon keresztül mindenkit, hogy nem futamodik meg. Hogy nem lesz elrettentő példa, mint ahogy Bugárt nevezte, hogy nagyobb „harakter” lesz Bugárnál, hogy végigviszi a kampányt és ráirányítja az ország figyelmét a magyarság megoldatlan problémáinkra. Aztán kiderült, hogy a probléma tényleg megoldatlan. Ez pedig maga Menyhárt József, és az MKP elnökének elégtelen szlovák tudása, és teljes politikai alkalmatlansága.

 

Mert mi másnak nevezhető egy ilyen államfőjelölti karrier, melyben Menyhárt a kampány során nemhogy növelni nem tudta, hanem ahogy kezdték megismerni őt az emberek és derült ki, mire képes, úgy csökkent a támogatottsága. Egészen 1,4 százalékra, mely egyenesen futottak még kategória, és az MKP jelenleg mért 3,4 százalékától is messze elmarad.

 

Menyhárt széke üres maradt. Kép: reprofoto: rtvs

 

Menyhárt most először mérettetett meg igazából, és könnyűnek találtatott. Ahelyett hogy megmutatta volna, amit ígért, csak azt mutatta meg, amire valójában képes. A megfutamodásra. Mégpedig a köztévé első, szlovák nyelvű felvétele előtt. Menyhárt ugyanis, mint már annyiszor leírtuk, nem tud elfogadható szinten szlovákul. Amit próbált titkolni, ameddig csak lehetett. Majd amikor már nem lehetett tovább húzni, és az RTVS-től előre megkapott kérdéseket sem tudta hét percben bemagolni olyan szinten, hogy az kameraképes legyen, és teljes megszégyenülés fenyegetett, úgy döntött, el sem megy a felvételre. Inkább megfutamodott, másnap pedig visszalépett és vált nevetség tárgyává.

 

A történet azonban sajnos itt nem ér véget.

 

Kérdés ugyanis, hogy vezethet-e egy pártot egy olyan személy, aki sorra megfutamodik a komolyabb vizsgák elől (Menyhárt ugyanis korábban már Gútán és Nagyszarván is ugyanezt tette). Előbb-utóbb ugyanis meg fog kelleni szólalnia szlovákul, előbb-utóbb fel fog kelleni lépnie a politikai nagyszínpadra, és nagy az esély rá, hogy kinevetteti magát.

 

Menyhárt ismét megfutamodott

 

Az államfőválasztás után jönnek az EP-választások. Itt ugyan Csáky és Berényi hozza majd az elvárt színvonalat. Mint ahogy előtte, az önkormányzati választásokon a párt helyi jelöltjei sem vallottak szégyent. Ebből próbál (túl)élni az 1,4 százalékra elég Menyhárt. Csakhogy politikai alkalmatlansága, képességbeli hiányosságai olyan szinten limitáló tényezők, hogy az az egész MKP-t hátráltatja.

 

Államfőjelöltként ugyan visszalépett, a probléma azonban megmaradt. A kérdés továbbra is aktuális: hogyan tovább MKP a jelenlegi pártelnök vezetésével? Mert annyi bizonyos, hogy egyelőre sem a magyar párt, sem a felvidéki magyarság nem áll még olyan rosszul, mint amilyen reménytelenül elveszett ember maga Menyhárt József a politikában.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.