Az legutolsó hét napban három fontos téma került elő. A rendőrség politikai célú felhasználásának gyanúja, ami rendkívül rossz hír. A V4-ek befolyásának növekedése és terjedése, ami jó hír. És az utolsó közvélemény-kutatási eredmények közlése a hétvégén kezdődő moratórium előtt – ami egy csomó badarságnak és manipulációnak vet véget.

 

(…)

 

Lipšic és Matovič állítják, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) Fico magánrendőrségévé vált. És igazuk lehet. A rendőrség extragyorsan intézkedett a szemtanúk felhajtásában, és aztán Matovič felhajtásában is.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Hétfőn megmutatkozott, hogy a V4 a közép-európai országok egészen befolyásos szervezete islehet. És ezt Merkel, német kancellár is felfogta, aki diplomáciai úton tiltakozott a V4 határvédelmi tervei ellen.

 

(…)

 

A hétvégétől tilos a közvélemény-kutatási eredmények közlése. A hét végével kijöttek az utolsó felmérések, és az utolsó próbálkozások a közvélemény manipulálására.

 

Igen, így van. A kutató ügynökségeknél hasonlóképp működik, mint a médiánál. Az ügyesek és színvonalasak a valóságot térképezik fel. A kevésbé ügyesek és színvonalasak pedig gyártják a valóságot.

 

A manipuláció könnyen elkészíthető: ahogy a kutatási hálót kialakítjuk, úgy néznek majd ki az eredmények is.

 

(…)

 

A Sieť –nek arra volt szüksége, hogy a felmérésekben domináns ellenzéki pártként és Fico kihívójaként tűnjön fel. A Sieť számára az ideális felmérés a Smert a lehető legalacsonyabbra, Procházkát a lehetséges maximumra méri. Ami teljesen mobilizálhatná a Sieť potenciális választóit.

 

A közepesen nagy pártok preferenciái gravitációval bírnak. Minél magasabb a preferencia, annál több választó adódik hozzá a végén az „erős jobboldali párthoz”. És fordítva. Akinek messze 5 százalék alatt van, az elvesztheti a törzsszavazóit is.

 

(…)

 

A nagy pártoknál, amelyeknek nincs közvetlen, nagy kihívója, kicsit másképp működik. A Smer 40 százalékos preferenciája Fico szavazóit elaltathatja.

 

A Smernek ezért arra van szüksége, hogy olyan helyzetet állítson be, ami szoros, hogy most dől el minden, hogy Fico „ostrom” alatt áll és hogy egy „tákolmány” kormány fenyeget. A Smer számára az mozgósít jobban, ha közvetlenül a választások előtt a preferenciák inkább alacsonyabbak, mint magasabbak.

 

Ezzel párhuzamosan a Smernek meg kell mutatnia a jobboldali választóknak, hogy kihívó és fő rivális nem létezik.

 

(…)

 

Ilyen felmérés látott napvilágot a Median ügynökségnél is, amelyet az RTVS megrendelésére végeztek el. A Smer hirtelen a választások előtt 32 százalékra zuhant. A Sieť már a harmadik helyen végzett, és ugyanolyan (nem veszélyes) súlycsoportban, mint a Most. Mindeketten 10 százalék alatt vannak.

 

És hirtelen 5 százalék fölé szökkent Boris Kollár pártja is.

 

Mi következik ebből? Az, hogy a moratórium a közvélemény-kutatások közlésére jó dolog. Főleg egy olyan országban, ahol minden második felmérés egy teljesen más „valóságból” született.

 

 

Aktulity.sk, Dag Daniš: Týždeň v kocke Daga Daniša: Ako nás manipulujú volebné prieskumy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!