A hét elején beindult a politikai kulisszák mögötti mocskos játék. Az új kormány összetételéért folyó háborúba az oligarchák és a pénzügyi csoportok is beszálltak.  Nem minden a Smer forgatókönyve szerint történik. Ez a nagyvállalkozók játéka. Hogy mentség a bizniszüket. (…)

 

Először a modernkori Szlovákia történetében esély van olyan kormányra, melynek alapját olyan pártok alkotnák, melyek nem függenek a külföldi számláktól és az oligarcháktól. Senki nem állítja, hogy tiszták. De biztosan nincsenek lefizetve szponzorok és különféle háttéralkuk által.

 

Érvényes ez legalább a magjára: Sulík pártjára, Matovič Egyszerű Embereire, és Lipšic NOVA-jára. Végül is ez a „radikális” Kollárra, és részben Dankora is érvényes, akinek az SNS-ben sokkal több saját pénze van, mint szponzori támogatása.

 

 hirdetes_300x300  

Stresszben az oligarchák

 

Ez az oka annak, miért félnek az oligarchák. Az olyan vállalkozók, mint Juraj Široký, Jozef Brhel, Vladimír Poór, Miroslav Výboh, vagy  J&T és a Penta pénzügyi csoport évekig a stabilitáshoz voltak szokva. És a segítségre. Mindegy, milyen kormány volt. A Radičová kormány alatt is „Pentliarik” idején (szerk. megj. értsd, Ivan Uhliarik volt egészségügyi miniszter.)

 

Ha ma Figeľ és Pentliarik osztaná a kártyákat, akik mögött a Penta állt, vagy Bugár Béla, aki mögött Világi, vagy Procházka, aki mögött Grošaftot érezni (a SITA ügynökség tulajdonosa), nyugodtak lehetnének.

 

A választások azonban világos eredményt hoztak. Az új pártok és azok vezetői törtek előre, akik szeretnék visszaszorítani az oligarcha-rendszert:  SaS, Obyčajní, NOVA. A régi rendszer képviselői pedig fájdalmasan buktak:  Smer, KDH, Most-Híd, Sieť (igen, jelenleg Procházka is oda tartozik)

 

(…)

A régi rendszer az oligarchákkal és pénzügyi ajánlataival a Smer oldalán áll, aki segítséget vár „rokonaitól” (Most-Híd, Sieť, SNS).

 

Harc az SNS-ért

 

Főleg az SNS-t próbálják megtörni. Ott zajlik most az ütközet. Amennyiben megtörik a Smer számára, a Most-Híd és a  Sieť is csatlakozhat.

 

Ezen a forgatókönyvön a Smer háttere a szponzorokkal együtt már intenzíven dolgozik. Egyes források egyenesen arról szólnak, hogy a „régi gárda” kormánya (Smer, Sieť, Most-Híd és az SNS) már készen áll. Elég, ha húzzák az időt és blokkolják a Sulíkkal való megegyezést.(…)

Aktuality.sk – Dag Daniš: Prišiel čas ťažkých intríg. Zakročili oligarchovia.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!