A világ forrong – Ukrajnától Németországon Keresztül egészen Amerikáig. Minden újabb választás – a legutóbbi osztrák szavazás is – ezt bizonyítja. Az emberek elégedetlensége, még ha politikai formában nyilvánul is meg, lényegében gazdasági jellegű. És úgy fog végződni, ahogy mindig is a történelem folyamán – a status quo szétesik, és az éppen aktuális elit elveszti befolyását. Az ide vezető út azonban véres is lehet.

 

Politikai változások nem azért következnek be, mert az embereknek elegük van a korrupcióból, a kormányból, az Európai Unióból vagy a migrációból. (…)

 

Csak az elmúl tíz évben a legtöbb hétköznapi ember elvesztette életszínvonalának legalább a harmadát. Vagyona összezsugorodott, reálbevételei csökkentek, de kiadási nőttek. A folyton emelkedő életszínvonalról szőtt álmok összetörtek.

 

 hirdetes_300x300  

Ennek ellenkezője igaz a leggazdagabbakra – vagyonuk egyre nő. Az USA statisztika szerint a ’70-es években a leggazdagabb 10 százalék birtokolta a javak 7 százalékát. 40 évvel később vagyonuk aránya megháromszorozódott.

 

A lakosság 90 százalékának vagyona harmadával csökkent. Ebben a helyzetben a gazdag tíz százalék vagyona megegyezik a többi 90 százalék vagyonával. És ez a trend nem csak Amerikára érvényes.

 

(…)Az embereknek nincs annyi lehetőségük meggazdagodni, mint volt pár évtizede. A kiváltságos réteg a politikai rendszeren keresztül konzerválta hatalmát, és ezt a hatalmat folyamatosan saját érdekei szerint használja fel. A társadalmi mobilitás (előbbrejutás) eltűnt.

 

(…) Minden nagy, hosszú ideig létező államalakulat a lakosság társadalmi mobilitásán alapult. A Római Birodalomtól a Mongol Birodalmon keresztül az Amerikai Egyesült Államokig mindegyik lehetővé tette, hogy a hétköznapi emberekből is megbecsült vagy gazdag polgár válhasson.

 

Az ő társadalmi feljebbjutásuk érdemeken és nem az elsőszülött jogán szerzett kiváltságokon nyugodott. (…)

 

Még ha a társadalmunk politikailag szabad is, gazdasági szabadságunk hiányzik. A középréteg az adók és járulékok (beleértve a jövedéki adót és az ÁFA-t) formájában többet fizet ki, mint ami a megélhetésre megmarad.

 

Ebben a rendszerben az adók alapvetően tovább csökkentik a társadalmi mobilitást, ami még kisebb lesz majd az új választási törvény elfogadása utánl, amivel csak a nagy és szervezett csoport lesz képes hatalomhoz jutni. De ki fogja ezt a csoportot irányítani?

 

Így a gazdasági válság hatására az egész világon politikai változások készülődnek, amelyek nem tudnak megvalósulni a hagyományos pártokon keresztül, ezért nyernek teret a szélsőségesek. Ők változást hoznak, az oda vezető út azonban véres is lehet.

 

(…) Arra van szükségünk, hogy egy életképes párt létrehozásának feltételei egyszerűsödjenek. Csökkenteni kell a parlamentbejutás alsó határát, nyugodtan akár 1 százalékra. Ara van szükségünk, hogy a politikai pártokat kizárólag a lakosok önkéntes adományain keresztül finanszírozzák. És szükségünk van a jövedelemadó jelentős csökkentésére, és a vagyonadó jelentős emelésére.

 

Mert ha nem rendesen indul be a társadalmi mobilitás, beindul rendhagyó módon. Az öreg Róma tudna erről mesélni…

 

Aktuality.sk, Komentár Ronalda Ižipa: Prečo sa politický systém otriasa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!