Kaliňák makacssága, hogy még a Bašternák-ügy után sem akar lemondani, több média szerint megosztotta a kormánykoalíciót. Ez nem egészen igaz. Inkább egy Smeren belüli csatározásnak lehetünk szemtanúi. Egy csata arról, ki lesz a párt második embere – és Fico esetleges utódja…

 

Információink szerint Kaliňák távozását leginkább Peter Pellegrinihez közel álló smeres képviselők sürgetik, ami teljesen logikusan hangzik.

 

Pelligrini Fico embere és valószínűleg a fegyverkereskedő oligarcha, Miroslav Výboh áll mögötte. Paška távozása után épp Pellegrini debütált a párt „második emberének” posztjára:  a Ficohoz hűséges koronaherceg – Kaliňák helyett, akire Ficonak kisebb a befolyása.

 

 hirdetes_810x300  

Kaliňák mögött megint csak oligarcha barátja áll, Jozef Brhel (…). Épp ez a fő oka annak, miért nem akarja elfogadni a többi oligarcha Kaliňákot, mint Fico utódját. Aggódnak ugyanis Brhel (Kaliňák) csoportjának dominanciája miatt, és ugyanez a problémája magának Ficonak is, ezért nyomta előre Pellegrinit a választások után. Közös sajtótájékoztatókon mutatkozott vele, és elősegítette megerősödését párton belül.

 

Kaliňák ennek ellenére a választások után még mindig erősebb pozícióban volt, mint riválisa, Pellegrini. A Bašternák-ügy azonban, ami Kaliňákot és üzleti partnerét is fojtogatta, egyértelműen megváltoztathatja az erőviszonyokat. (…)

 

A Pellegrinit körülvevő képviselők állítólag Kaliňák távozását követelik. Ezt a koalíciós partnerek is üdvözölnék, sőt, végeredményben Fico is. De ő ebben a pillanatban nem  fejthet ki túl nagy nyomást, hiszen (formálisan) Bašternák lakásában él, ráadásul nem akarja megkockáztatni a Smer kettészakadását, és az oligarchák háborúját (Výboh versus Brhel).

 

Az eredmény egy patthelyzet.

 

Kaliňák mögött áll a Smer nagy része. Danko és az SNS ugyanakkor azt követeli, hogy a rendőrségi vezetést válasszák le a belügyminisztériumról és a Bašternák-ügyet vizsgálják ki (a rendőrség felsővezetésébe az SNS saját embereit szeretné ültetni). Egyúttal nyomást fejt ki Ficora, hogy takarítson maga után a párt és a koalíció érdekében.

 

Kaliňák nem hajlandó lemondani és húzza az időt azt remélve, hogy a elül a vihar. Procházka és Bugár pedig a sarokban ülve nagy körültekintéssel figyelik Ficot…

 

A csattanó? Világos, hogy Kaliňák de facto befejezte politikai pályafutását. Az éppen gyengélkedő koalíció, a megosztott Smer és az elveszett Fico ezzel nem tudnak mit kezdeni. Várniuk kell, fel kell mérniük a veszteségeket, azt remélve, hogy Kaliňák egy idő után bejelenti: Game over.

 

Aktuality.sk, Dag Daniš: Kaliňákova kauza rozhádala Smer

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!