Andrej Danko, az SNS vezére egyszer már elárulta, hogy ambiciózus tervei vannak. 2020 után szeretne miniszterelnök lenni… Ezt még a választások előtt mondhatta, mikor céljai még nevetségesnek tűntek.

 

Ma már nem annyira nevetségesek. A Focus ügynökség felmérése szerint a Smer lassan ereszkedik, Danko és az SNS pedig lassan növekszik.

 

A jelenlegi erőviszonyok 26:14-hez, mindössze néhány hónappal a választások után. Ha a trend felerősödik, hamarosan 20:20 lesz az arány.

 

 hirdetes_810x300  

Ami történik, teljesen törvényszerű.

 

A Smernek zuhanni kell, politikailag kiszáradt. Az üzletben, a politikai bizniszben pedig olyan botrányokat produkál, amikkel nem tud megbírkózni. Fico már képtelen bármit is tenni, mert a kétes „áfa-kereskedő” Bašternák nem csak Kaliňák partnere, hanem Ficoé is (…).

 

És ahol zuhan a Smer, ott egy másiknak növekednie kell. Természteresen ez nem a jobboldali ellenzék lesz, amely egy másik politikai környezetből való. Csak egy rokon párt jöhet szóba…

 

Még 2010-ben Fico és a Smer volt az, aki bekebelezte Slota SNS-ét és Mečiar HZDS-ét. Sikerrel, mert Fico Mečiarral és Slotával összehasonlítva az ifjabb, tisztább és barátságosabb volt.

 

Mára ez megfordult. A Smer megöregedett és morálisan kiégett. A SNS megfiatalodott, megerősödött, visszavette a szót, és minden feltétele adott, hogy a Smerrel konkuráljon.

 

Van, aki ellenkezne, hogy Dako gyenge, erőtlen, passzív, és ő nem Fico. És bizonyára ez így is van. De Danko esetében ez éppenséggel inkább előny, mintsem hátrány.

 

Danko nyugodtan felírhatja az ajtóra: Aki nem csinál semmit, nem is hibázik. Aztán kényelmesen hátradölhet, felteheti a lábát és számolhatja a nyereséget. Míg a Smert megsemmisítik a botrányok, a Ficoban csalódott Smeres választókat az SNS összegyűjtheti. Mert nekik nincs kéznél más alternatíva.

 

Az még mindig igaz, hogy Danko miniszterelnökségről szőtt álma továbbra is távol áll a valóságtól. De már nem utópia. Ha Fico tényleg távozna – és kirobbanna egy harc az utódlásért – a „másodiknak” nem feltétlenül kell a Smerből érkeznie. Jöhetne akár az SNS-ből is.

 

Például: ma biztosan jobban járnánk egy Dankoval, mint mondjuk… egy Kaliňákkal.

 

Aktuality.sk – Dag Daniš: Karta sa obrátila. SNS požiera voličov Smeru

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!