Képzeljetek el egy atlétikai versenyt – 400 méteres síkfutás. A versenyzők szétszélednek az ovális pályán – egy futót kivéve. Ő lerövidíti a távot a stadion közepén áthaladva, és bár a leglassabb, mégis elsőként ér célba. A nézők nevetnek, de csak addig, amíg a verseny igazgatója be nem jelenti, hogy az érintett versenyző valóban nyert.

 

Füttyszó hallatszik. Az igazgató pedig bejelenti mikrofonon keresztül, hogy a szabályok nem tiltják, hogy valaki így rövidítse a távot, átadja az érmet, majd sietősen távozik. Később kiderül, hogy maga az igazgató volt az, aki az új módszert„elfelejtette” bejegyezni a szabályok közé, sőt, hasonló módszerrel egy másik versenyen is biztosította a győzelmet.

 

Blanár, a döntőbíró

 

 hirdetes_400x285  

Ezt az igazgatót úgy hívják, hogy Juraj Blanár, aki Smeres parlamenti képviselő, zsolnai megyefőnök. Pontosan ilyen módon vásárolt 2011-ben két CT-berendezést – olyan kritériumokat szabott meg, melyeknek köszönhetően a legdrágább ajánlat nyert – mégpedig az 1,4 és 1,6 millió eurós ajánlat helyett 2,2 millió euróért.

 

Amikor pedig a konkurencia panaszt emelt, a megyefőnök mellőzte őket, és aláírta a túlárazott szerződéseket. Most, amikor képtelen megmagyarázni tettét, három dolgot ismételget: összhangban volt a szabályokkal (azokkal a szabályokkal, amelyeket ő írt meg így), semmit sem tehetett ezzel kapcsolatban (ami nem igaz, ugyanis a törvény értelmében a spekulánsokat kizárhatta volna a versenyből), mások pedig még túlárazottabb berendezéseket vásároltak (ez lehetséges, de úgy vélem ez nem lehet magyarázat).

 

(…)

 

Cétések akcióban

 

(…) A „kedvenceink” és „szimpatizánsaink” új generációja van születőben – Raši, Pellegrini és Blanár. ha engedjük, „be is fut” ez az új generáció. A szimpatikus arcuk mögött azonban nemcsak korrupció rejtőzik, hanem a tehetetlenség is arra vonatkozóan, hogy az országot valamelyest előbbre vigyék.

 

Fontos, hogy a cétéseket és az áfásokat eltávolítsuk a közéletből. Még akkor is, ha Johnny Depp és Brad Pitt keverékének tűnnek.

 

Aktuality.sk, Miroslav Beblavý: Keď vás sympaťáci zničia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!