Radovan Bránik hosszú évek óta foglalkozik a szlovákiai szélsőségesekkel. Az Aktuality.sk-nak adott interjúban azt állítja, hogy ĽSNS tagjai és támogatói elkezdtek „védelmi” szolgáltatásokat nyújtani a Besztercebánya megyei vállalkozóknak. Állítólag bizonyítani tudja, hogy a BBSK (Besztercebánya Megye Önkormányzata – szerk. megj.) visszaél a megye vagyonával. (Az interjú készítője Tomáš Kyseľ, az Aktuality.sk riportere)

 

Mikor szeptemberben valaki széttörte az autóját, azt mondta, hogy ez összefüggésben lehet egy ĽSNS-hez közeli védelmi pénzt behajtó bandával, aminek a nyomában van. Miről van szó?

 

Hogy védelmi pénzt szednek be, egyelőre nagyon erős kifejezés, mert nincs tudomásom olyanról, hogy egy személyt vagy céget erőszakos eszközökkel kényszerítették volna.

 

 hirdetes_810x300  

Nemrég azonban történt egy, a sajtó által még nem közölt támadás egy olyan rendőr autója ellen, aki ezzel a tematikával foglakozik, és a két dolog kapcsolatát nem lehet kizárni.

 

A párt belső köréhez közel álló 10-12 személyről beszélünk. Kettőt közülük tekinthetünk amolyan biztonsági őrnek, de ott vannak köztük az ĽSNS tagjai és szimpatizánsai is. Visszaélnek a befolyásukkal, és tény, hogy a vállalkozók pontosan tudják, kik is ők valójában.

 

Hol működik ez a banda?

 

Besztercebánya megyében.

 

Egészen pontosan mit csinálnak?

 

Például bemennek az étterembe, kocsmába, kávézóba, leülnek, és baráti beszélgetésbe kezdenek a hely tulajával arról, mi minden történhet, milyen nehéz időket élünk, és hasonlók.

 

Néhány hely tulajdonosa fotókkal és a biztonsági kamerák felvételeivel is szolgált. Tehát alá tudom támasztani, hogy nem virtuális, kitalált üzelmekről van szó, hanem egy valóságos, létező csoportról.

 

A vállalkozások tulajdonosai, akikről beszélt, megegyeztek velük, és fizetnek a „védelemért”?

 

Nagy többségük. Gyakran csak egy kifizetetlen vacsoráról vagy más kedvezményről van szó. Csak kevesen mertek nemet mondani vagy a rendőrséghez fordulni. Néhány felvételből az is látszik, hogy a csoport hogyan kezel le a rendőrökkel a parkolóban. De ez nem valamilyen titokzatos dolog hanem teljesen természetes. Mindenki felnőtt valahol, élt valakivel, iskolába járt valakivel. Valakiből kotlebás lesz, valakiből rendőr. A fegyveres erők tagjai és a gazemberek közti baráti kapcsolatok mindenestre nagyon megkönnyítik az életet.

 

Ilyen kezdetleges maffiamódszerek a ’90-es éveket jellemezték…

 

Černák bukása után Besztercebányát hosszú ideig nem fedte le egyetlen jelentősebb bűnszervezet sem. A piaci űr szó szerint megoldást követelt. A bűnözés mindig a mélyben gyökeredzik, fokozatosan fejlődik és egyre nagyobb méreteket ölt.

 

Aktuality.sk, Roky sleduje kotlebovcov: V Banskej Bystrici ožili „mafiánske“ praktiky

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!