Mint egy étlap. Ehhez hasonlította Robert Fico kormányfő Szlovákia alternatív tervét a menekültkérdés megoldására. A probléma az étlap kínálata. Azt amit Európa szeretne, nem tartalmazza. Ott vagyunk, ahol voltunk – tervünk a migrációs krízis megoldását egy arasznyival sem hozza közelebb.

 

A töréseket acylpirinnel gyógyítjuk

 

Ha eltörjük a lábunkat és az agyunk mankó helyett acylpirint kínál, akkor a fejünkben nincs valamit rendben. Olaszország és Málta, ahol a menekültválság leginkább kibontakozik, arra kérik az EU-t, hogy a teher egy részét egy részét vegye át a kötelező betelepítési kvótákkal. Szlovákia a miniszterelnökünk szerint ” autókat és rendőröket” kínálunk fel a határok megerősítéséhez.

 

 hirdetes_300x300  

Nem túl udvarias felkínálni az Uniónak a saját pénzét

 

Az összeget, amelyet a szlovák autók és rendőrök felkínálásával az EU megspórolna, csak egy töredéke annak, amelyet az Unió az uniós alapokon keresztül ad nekünk. Jóval több pénz kapunk, mint amennyit adunk.

 

Felkínálni a pénz töredékét segítségnyújtás helyett, amelyre szüksége van, egyáltalán nem szolidáris. (..) Két lehetőségünk van. Vagy amputáljuk a lábunkat  – (ebben az esetben az EU-s forrásokat) a láb pedig nem lesz jó semmire. A második lehetőségünk, hogy segítséget nyújtunk a lábnak, mankóval vagy rögzítő sínnel. (..)

 

Európa egy test, egy lélek

 

Fico hasonlata az étlappal egyáltalán nem stimmel. A vendégek az étteremben nem fizetnek előre. Olaszország és Málta 2004-óta nem kevés pénzt adott nekünk. (..)

 

Ők úgy tekintenek az Unióra, mint egy egészségbiztosítóra, ahová befizetjük a szükséges részleteket, de szükség esetén a páciensnek – hatékonyan és szolidárisan – segítenek. És hisznek abban, hogy mi is egy egészként tekintünk Európára, mely egy test és lélek. Mint egy organizmus, amelynek a feje nem mond le olyan könnyen a lábairól.

 

Hála Istennek, hogy Szlovákia csak fél évig volt Európa feje. (..)

 

aktuality.sk – Komentár Zola Mikeša: Slovensko, chorá hlava Európy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!