(…) Az orbánbarát Magyar Hírlap által közölt interjú, amit a lap a Pozsonyi városi Múzeum történész-kurátorával készített, egyszerűen elképesztő. Minden szempontból. A szerző már rögtön a bevezetőben átkereszteli Zuzana Falathovát Faláth Zsuzsira (valójában Falath Zsuzsira – a szerk. megj.), aki elmondta történetét, amelynek lényege benne van a cikk címében: „Az igazság egyértelműen a magyaroké”. (…)

 

Az egész interjú nacionalista vonal mentén halad, amit csak Slota legdurvább retorikájához hasonlíthatunk – ezúttal kifordítva. Zsuzsi a mai napig nem beszél jól magyarul, de keresi a gyökereit, mert egyik nagyapja magyar volt. Nemzeti öntudata akkor ébredt fel, amikor találkozott magyarul beszélő partnerével, aki e tekintetben irányítja. Az iskolában persze csak hazugságokat tanítottak neki a magyarok és szlovákok kapcsolatáról, miközben sok szlovák, akikkel találkozik, még ma is azt mondják, hogy gyűlölik a magyarokat. De állítólag már nem is tudják, miért.

 

Zsuzsi emiatt szomorú lett. Pedig ma az EU-nak és a Schengennek hála a fiatalok magasról tehetnek a nemzetiségükre. Ez az utolsó téma, ami a mai fiatalokat érdekli. (…) De természetesen Zsuzsit más dolgok is felháborítják munkahelyén. Például, hogy a történelmi leletek alatt miért csak angolul és szlovákul vannak feliratok, ha németektől és magyaroktól származnak.

 

 hirdetes_400x285  

Talán azért, mert a szlovák a hivatalos nyelv, angolul pedig értenek a turisták is. De, persze, elsősorban Trianonról van szó, amellyel kapcsolatban Zsuzsi „személyes dilemmába került”. A Csehszlovákia létrejötte alkalmából készített tárlat esetében olyan szívesen elmondaná, hogyan is volt valójában Pozsony Csehszlovákiához csatolásával, de ő „nem írhatja meg azt, amit szerinte szükséges lenne feltüntetni”.

 

Hát akkor miért nem hagyja ott Zsuzsi az állását? Milyen nemzettudós az olyan, aki nem áll ki meggyőződése mellett, és ha nem akar szenvedni meggyőződése miatt, inkább aláveti magát mások véleményének?

 

A nemzeti öntudatra ébredt pozsonyi múzeumi kurátor egy „értékes” tanáccsal szolgál a szlovákoknak. Tanuljanak meg magyarul, hogy el tudják olvasni a magyar történelmi könyveket, és össze tudják hasonlítani a szlovák iskolákban forgatott történelemkönyvekkel. És meg fogják érteni, hogy az igazság egyértelműen a magyaroké.

 

A magyaroknak pedig azt tanácsolja, hogy érezzék magukat otthon a Kárpát-medencében, mert „nem szabad elfelejteniük, hogy a történelem kereke nem állt meg, hanem tovább forog”.

 

Mit lehet ehhez hozzátenni? Csak azt, hogy talán egyszer úgy fordul a történelem kereke, hogy az EU marad az egyetlen államalakulat, ahol a nemzetiség már egyáltalán nem játszik majd semmilyen szerepet. És majd ennek köszönhetően a fanatikus nacionalistákat, legyenek azok magyarok vagy szlovákok, a történelem kereke fokozatosan felőrli. Egyszer és mindenkorra. (…)

 

Aktuality.sk, Týždeň vo svetových médiách: Bratislavská kurátorka v Budapešti šokovala

 

Zuzana Falathová: „Az igazság egyértelműen a magyaroké”

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.