Nyitókép: Eva Kubániov

 

Amikor 50 évvel ezelőtt Jan Palach felgyújtotta magát, a társadalom szabadon gondolkodó része egy pillanatra megrendült, majd fokozatosan bezárkóztak az otthonaikba és alkalmazkodtak a normalizáció időszakához. Ján és Martina halála után ne kövessük el ugyanazt a hibát, amit 1969 januárjában a szüleink és a nagyszüleink generációja elkövetett.

 

(…)

 

 hirdetes_400x285  

Téli álom

 

Amikor 2018 februárjában meggyilkolták Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát, akkor az emberek joggal voltak dühösek, frusztráltak és lehangoltak. A lelkük mélyén azonban abban bíztak, hogy mindez a korrupt politikusok, oligarchák és maffiák bukását jelenti.

 

Az állam elrablásával szembeni ellenállást éppen úgy a tereken nyilvánították ki, mint Palach halálának hetében a kommunizmus ellenzői. Hangosan és bátran, több tízezren. A forradalmi hangulat azonban csak néhány hétig tartott ki.

 

Az igazság után vágyakozó emberek csalódottan vonultak vissza otthonaikba. (…)

 

A nyilvánosság ugyan még mindig dühös, de az elégedetlenség már csak a közösségi oldalakon nyilvánul meg. A tüntetések abbamaradtak, a társadalom nagy része pedig téli álomra vonult. A 2018-as év dinamikus szlovák tavasza már csak egy szép emlék.

 

Mondjátok el mindenkinek

 

Ján Kuciak sosem adná fel. A leleplezéseivel fel akarta ébreszteni a nyilvánosságot az apátiából, s mindez az életébe került. (…)

 

Ján és Martina halála után ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amelyeket a szüleink és a nagyszüleink 1969 januárjában elkövettek. Most nem adhatjuk meg magunkat, nem hódolhatunk be és nem is alkalmazkodhatunk, hiszen a rossz magvának elhintői a parlamenti választások után úgy fognak minket szétporlasztani, mint Jan Palach generációját.

 

(…) Mindenkit képesek tönkretenni, aki az útjukba mer állni. És hasonlóan a normalizáció időszakához, képesek elhallgattatni a legnagyobb kritikusaikat.

 

Mondjátok el mindenkinek, hogy meghalt két ártatlan, tiszta, ideákkal teli fiatal, akik jobb és tisztességesebb országban akartak élni. Egy olyan felbérelt gyilkos végezte ki őket, akit a maffia rendelt meg – s ez a maffia a legmagasabb pozíciókban is politikai védelmet élvezett.

 

Ébredjünk fel

 

(…)

 

Ha nem akarjuk, hogy a történelem megismételje önmagát, akkor ébredjünk fel. (…) Az igazságnak győzedelmeskednie kell a hazugság és a büntetlenség felett.

 

Aktuality.skKomentár Mareka Vagoviča: Prebuďme sa, lebo nás umlčí politická mafia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!