Nyitókép: David Ištok/Aktuality.sk

 

Glváčnak, a parlament alelnökének meg kellene köszönnie a figyelmet, majd szépen odébb kellene állnia a politikából. Nem azért, mert Alena Zsuzsová zsákmányul ejtette (…), hanem inkább azért, mert 2017-ben aktívan lobbizott a parlamentben Kočner mellett.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Glváč legnagyobb problémája az, hogy a parlament alelnökeként zsarolható volt. Ezt a gyanút alátámasztja az a hév is, amellyel két évvel ezelőtt Kočnerért harcolt.

 

(…)

 

Glváč feltűnő kiállása Kočner mellett

 

Mindez 2017-ben történt. A Fico-féle Smer a nyilvános tüntetések nyomására a mečiari amnesztiák felé fordította a figyelmét. Egyetértett azzal az alkotmányos törvénnyel, amely voltaképpen megszüntette a mečiari amnesztiákat. Amikor a képviselői ülésen előterjesztették azt a javaslatot, hogy a Kočnernek adott kegyelmet (Technopol-ügy) is meg kellene szüntetni, akkor Glváč akkorát ugrott, hogy majdnem a tárgyalóterem mennyezetét is áttörte, s felháborodva kijelentette, hogy ilyesmit márpedig nem lehet tenni.

 

Glváčnak akkoriban sikerült elintéznie, hogy az amnesztiák megszüntetése ne terjedjen ki további ügyekre és személyekre, főleg ne Kočnerre.

 

Feltételezhető, hogy Glváč már 2017-től kapcsolatban állt Kočnerrel vagy az embereivel. Emellett úgy  viselkedett, mintha a szövetségesük lett volna.

 

(…)

 

A HZDS-től a Smerig

 

Glváč vállalkozóként már a Mečiar-kormány idején a politikai körökben mozgott. A reklámmágnás Flašíkkal együtt annak a Donar ügynökségnek a vezetője volt, amelyik az állami vállalatokon keresztül milliókat keresett, később pedig a HZDS-t támogatta. (…)

 

Amikor az 1998-as választások után Mečiar háttérbe szorult, a HZDS-es hátterű oligarchák egy új párt megalapítását szorgalmazták. Ezt a pártot Smernek nevezték. Flašíknak és Glváčnak nem kellett sok a színváltoztatáshoz, és máris a Smer és Robert Fico szolgálatába álltak.

 

Fico tisztogatása

 

Ettől kezdve Falšík és Kaliňák nagy barátja, Glváč a Smer egyik fő figurája lett.

 

(…)

 

A 2006-os választások előtt nem sok hiányzott ahhoz, hogy Glváčot kidobják a politikából. Az ok: Flašík a párt háta mögött pénzeket szedett fel azoktól a szponzoroktól, akiknek helyet ígért a kormányban. Csakhogy Flašík két oldalra játszott, vagyis Dzurinda oldalára is.

 

Amikor Fico ezt megtudta, Maďaričcsal együtt határozottan közbelépett. A választások előtt nem sokkal Fico a Smer jelölőlistájáról Flašík szinte összes emberét eltávolította.

 

Fico tisztogatást csak egyvalaki élte túl, Glváč. Fico eredetileg őt is ki akarta dobni, de nem sikerült neki. A Smer pozsonyi szervezetében Glváčnak erős pozíciója volt, emellett közeli kapcsolatban volt Kaliňákkal. Az olgiarchák erős nyomásának hatására Fico végül megkegyelmezett Glváčnak.

 

(…)

 

Kaliňákól Pellegriniig

 

(…)

 

2017-ben a Smerben egy olyan csoport alakult meg, amit csak V4-ként emlegettek. Ebbe a csoportba az ún. „progresszívek“ tartoztak, vagyis Pellegrini, Kažimír, Žiga és Glváč.

 

Glváčnak ez az átpártoló művelet is bejött. 2018 márciusában Fico és Kaliňák nem tudott megbirkózni a nyilvános nyomással, így mindketten elbuktak. Az új kormányfő az a Pellegrini lett, akinek erős támasza volt a pártbéli V4-es frakcióban. Tehát Glváč ismét a megfelelő oldalon állt. Mindemellett azonban Kaliňákkal és Ficoval is jó kapcsolatot ápolt, hogy mindkét oldalról be legyen biztosítva…

 

Leegyszerűsítve: Glváč Mečiartól kezdve Ficon át egészen Pellegriniig mindig pontosan tudta, hogy hova tartozik. Bármelyikről is volt szó, mindig rugalmasan alkalmazkodott az új környezethez. Ezenfelül pedig a régi ismertségeit is megtartotta. Glváč annak a kettős ügynöknek a mintapéldája, aki minden helyzetben, bármilyen feladatra felhasználható.

 

Ugyanakkor Glváč Kočnerrel (Dóvalon egy apartman van a tulajdonában) és Bašternákkal (abban a luxusházban él, amit Bašternák építtetett) is megtartotta a közeli kapcsolatát. Vagyis: hű maradt ahhoz a környezethez, amiben a Mečiar-kormány idején felnőtt. A biznisz és a politika környezetéhez.

 

(…)

 

Aktuality.skKomentár Daga Daniša: Fico sa chcel Glváča zbaviť už dávno. No nemohol

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!