Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

Bugár Béla (államfőjelölt) úgy ítélte meg, hogy a Fico ellen harcoló hős szerepét kellene eljátszania. Mivel nem volt kéznél semmilyen használható ürügy, ezért csinált egyet.

 

A koalíciós csetepatét Bugár és a Most-Híd robbantotta ki hétfőn délelőtt. Nyilvánosságra hoztak egy olyan kijelentést, miszerint „nyugtalanok és felháborodottak“. Az ok? Állítólag a Smer Kotlebáékkal egyezkedett arról, hogy Robert Ficot támogassák az alkotmánybíró-választáson.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

„A hős“

 

Bugár ezzel eljátszotta a jótett lelket, aki egyik csapásra belerúgott Ficoba is és Kotlebába is.

 

Csakhogy az az ürügy, amit Bugár kitalált, hamis. A Smer és Kotlebáék között semmiféle politikai tárgyalás és egyezkedés nem történt Fico kapcsán.

 

(…)

 

A Smer képviselői megkérdezték Kotlebáékat, hogy miként fognak szavazni az alkotmánybíró-jelöltekre, mire azt felelték, hogy a saját jelöltjüket leszámítva senkit sem fognak támogatni, főleg nem Ficot. Ez minden.

 

(…)

 

Ha valaki itt játékot játszik az nem más, mint Bugár. Erre pedig mindig bizonnyal két oka van. Az első a már említett hősködés. Annak a hősnek a képében szeretne tetszelegni, aki egy csapásra leütötte Ficot és Kotlebát is.

 

A másik ok az lehet, hogy az alkotmánybíró-jelöltje, Kresák a szavazás előtt egyre inkább veszít támogatottságából. Kresákot ugyanis nyilvános vádolták meg azzal, hogy 1989 előtt együttműködött az ŠtB-vel. Bugárnak muszáj úgy intéznie a dolgait, hogy mindezek ellenére Kresák megszerezze a képviselők többségének támogatását…

 

2018. Bugár és Kotlebáék

 

Mellesleg az az ok, ami miatt a Most-Híd teljes mértékben fel van háborodva, elferdített, s teljes egészében felfedi Bugár kétszínűségét.

 

Egyszer már volt háttérbéli egyezkedés Kotlebáékkal, és akkor Bugár személyesen is részt vett rajta.

 

Mindez 2018 októberében történt, amikor Fico át akarta nyomni az Alkotmány megváltoztatásáról szóló törvényt. Fico már akkor is azt szerette volna, ha az alkotmánybíró-választáson valamilyen módon meg lehetne kerülni Kiskát.

 

Akkor valóban politikai tárgyalás folyt Kotlebáékkal. Pontosabban: egyenesen Kotlebával, mégpedig Danko irodájában Fico és Bugár jelenlétében. Az eredmény pedig az lett, hogy Fico, Danko, Bugár, Kotleba és Kollárék együtt szavaztak az Alkotmány módosítása mellett.

 

Bugár és a Most-Híd pontosan úgy szavazott, ahogyan a színfalak mögött Ficoval és Kotlebával megegyezett. Bugár engedelmesen támogatta a „színfalak mögött zajló taktikai játékot“. Nyugtalanság és felháborodás nélkül.

 

Az Alkotmány módosítása végül azért nem ment át, mert Kotlebáék visszavonták a támogatásukat. Fico, Danko és Bugár októberi egyezsége Kotlebáékkal zátonyra futott.

 

2019. Bugár mint államfőjelölt

 

Azóta nemcsak Bugár „karaktere“ nem változott, de Ficóé se. Csak a helyzet változott. Bugár indul az államfőválasztáson és nyomás alatt áll. Amennyiben a márciusi választások során az eredménye siralmas lesz, akkor a Most-Hídban (és az MKP-ban is) megerősödnek azok, akik szeretnék lecserélni Bugárt, és egy koalícióba egyesíteni a Most-Hidat az MKP-val.

 

Bugárnak csak egy dolgot hihetünk el: azt, hogy valóban nyugtalan. Mégpedig azért, mert közeledik a végső leszámolás és a választási vereség.

 

Aktuality.skKomentár Daga Daniša: Bugár ukazuje, aký je dvojtvárny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.