December 23. és január 4. között a Hegyi Mentőszolgálat összesen 192 balesetet, ebből hét halálos kimenetelűt regisztrált. További hatan meghaltak különböző balesetekben a Magas-Tátra lengyelországi oldalán. A riasztóan magas szám kapcsán a Hegyi Mentőszolgálat sajtótájékoztatón hangsúlyozta, melyek a legfontosabb óvintézkedések, mire érdemes ügyelni, mielőtt a hegyekbe indulnánk kirándulni.

 

Jozef Janiga, a mentőszolgálat vezetője elmondta, a hó nagyon kemény, és ha nincs megfelelően biztosítva a hegymászó, az esés szinte biztosan fatális következményekkel jár. A nagyszámú balesetek elsősorban nem a turistaösvényeken történtek, hanem a szabad területeken, ahol a hegymászásra nyílik kiváló lehetőség. Janiga hangsúlyozta azonban, csak a tapasztalat hegymászók számára ajánlja az efféle túrákat, semmiképp sem azok száméra, akik ugyan megveszik a szükséges felszerelést, ám nem tudják azt használni.

 

A mentőszolgáalt emberei felszólították a turistákat, hogy ne értékeljék túl a képességeiket, gondosan válogassák meg a túrájuk célját, szükséges felszerelés és tudás nélkül ne vállalkozzanak az útra, és tiszteljék a hegyeket.  Jelenleg a legnagyobb kockázatot a kemény hóréteg jelenti, mely jeges, könnyenmegcsúszhatnak rajta a hegyekben túrázók. Lavinaveszély egyelőre nem fenyeget.

 

 hirdetes_810x300  

(TA3)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!