Napra pontosan 40 éve, hogy a bohunicei atomerőmű A1-es blokkjában egy fűtőelem kilökődésének következtében jelentős mennyiségű radioaktív gáz jutott a légkörbe. Az erőmű két alkalmazottja meghalt.

 

Hogy az 1976-os események nem vezettek egy Csernobilhoz hasonló mértékű katasztrófához, az erőmű két alkalmazottja, név szerint Milan Antolík és Viliam Pačes lélekjelenlétének volt köszönhető, akik a szervizcsatorna elzárásával és az összetört fűtőelemek eltávolításával megakadályozták, hogy a reaktor leolvadjon.

 

Hogyan történt a baleset?

 

hirdetes_starlux810x300

Az A1-es blokkban egy fűtőelem cseréje közben az kilökődött és összetört. A baleset következtében a reaktor hűtésére használt gáz szökni kezdett a nyitva maradt szervizcsatornán keresztül. Ha csatornát nem sikerült volna 30-60 percen belül bezárni, olyan mennyiségű hűtőgáz szabadult volna el, hogy nem maradt volna elég a reaktor hűtéséhez, és bekövetkezett volna a reaktor leolvadása.

 

Az esemény során így is jelentős mennyiségű radioaktív gáz került a légkörbe, 11 km-re az atomerőműtől 480Bq/kg cézium-137 izotópot mértek a fűben és 407 Bq/kg jód-131 izotópot mértek a kukoricában.

 

További balesetek történtek

 

1977 februárjában újabb baleset történt, amelyet a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES) 4-nek értékeltek (jelentése: „legmagasabb belső szintű baleset”). Összehasonlításul a Csernobili katasztrófa ezen a skálán a 7-es osztályzatot kapta. A baleset körülményeiről és az esetleges radioaktív szennyezésről csak keveset lehet tudni. Az A1-es reaktorblokkot a történtek után végleg leállították, a fűtőanyag elszállítását 1999-ben fejezték be.

 

A történetnek ezzel még mindig nincs vége

 

Szlovákia az EU-csatlakozás egyik kritériumaként kötelezte magát, hogy a bohunicei atomerőmű további két blokkját leállítja. Ez meg is történt két lépcsőben, 2006-ban és 2008-ban, jelenleg hivatalosan a leszerelés fázisában vannak, amely becslések szerint 2025-ig tart majd. Az EU által szabott feltételek azonban lehetővé teszik, hogy vészhelyzet esetén a leállított reaktorblokkokat újraindítsák, mint ahogy ez történt 2009-ben az orosz-ukrán gázválság idején is.

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

nyitókép: sk.wikipedia.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.