Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (SzTK) tegnap sztrájkkészültséget hirdetett, és több más pedagógus-szervezetet is felkért, hogy csatlakozzanak. Követelésük szerint, ha január 25-ig nem születik elfogadható javaslat az oktatásügyet illetően, sztrájkba lépnek.

 

Az SzTK a pedagógusok kéréseinek hosszú ideje történő figyelmen kívül hagyása miatt döntött a sztrájkkészültség meghirdetése mellett. „Azért szántuk rá magunkat erre a lépésre, mert az oktatásügyi miniszter bár többször elismerte követeléseink jogosságát, de sem ő, sem a kormány nem tett semmilyen konkrét lépést a teljesítésük érdekében” – mondta hétfőn Viktor Križo, az SzTK tagja.

 

Az SzTK a sztrájkkészültséggel a kormány figyelmét akarja felhívni arra, hogy ha nem történik előrelépés az ügyben, január 25-vel általános sztrájkot hirdetnek. „Ez azt jelenti, hogy az óvodák, alapiskolák és középiskolák pedagógusai, szakpedagógusai ezen a napon abbahagyják a munkát.” – magyarázta Križo.

 

 hirdetes_300x300  

Az esetleges sztrájk az SzTK szerint a legvégső megoldás, de szükséges ahhoz, hogy a kormány észrevegye az oktatásügy tarthatatlan helyzetét.

 

Protest učiteľov učitelia dlhé nosy
Pozsony, 2015.11.5. – A tanárok tüntetése a Szabadság téren. Szlovákiában az OECD tagállamai közül az egyik legalacsonyabbak a tanárok bérei. Fotó: DenníkN

 

Mit is követelnek

 

Az SzTK követelései megegyeznek a Szlovák Tanárok Kamarájának követeléseivel, amit 2015 októberében tártak a kormány elé. E szerint felszólítják a kormányt, hogy a regionális oktatásügyi intézmények pedagógusainak és szakpedagógusainak bérét 2016-ban emeljék meg 140 euróval, 2017-ben pedig további 90 euróval.

 

A követelések között szerepel az oktatásügyi tárca költségvetésének emelése 400 millió euró értékben, mégpedig az iskolák közötti felszereltségbeli különbségek csökkentésére, az azonos tanulási feltételek megteremtése érdekében.

 

Mit mond a miniszter?

 

Juraj Draxler (Smer-SD) oktatásügyi miniszter ma délután nyilatkozatban reagált a SzTK felhívására. „Egyértelműen politikai indíttatású akcióról van szó, hiszen az egyik szervező még csak nem is titkolja, hogy a kezdeményezés célja a Smer preferenciáinak csökkentése.” – mondta Draxler.

 

Elmondása szerint a minisztérium kész tárgyalni az oktatásügy problémáinak megoldásáról szakmai párbeszéd keretében. Szerinte a sztrájkkészültséget szervező aktivistákkal az elmúlt év végén „kaotikus” volt a kommunikáció. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a követelések teljesítését úgy felelt „Nem tudom, mit oldhatnánk meg két alatt”.

 

A sztrájk sikere a bekapcsolódó iskolák számától függ

 

Az SzTK arra kéri a pedagógusokat és oktatási intézményeket, jelezzék, hogy részt kívánnak-e vállalni a sztrájkban. Amennyiben kellő létszámban tudnak demonstrálni, úgy nagyobb eséllyel tudják követeléseiket érvényesíteni és megfelelő nyomást tudnak gyakorolni az illetékes minisztériumra. A jelentkezéseket az SzTK weboldalán keresztül lehet leadni.

 

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: Infospravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!