A szlovák miniszterelnök undorító, cinikus húzásával a méltó végtisztességet sem adta meg Anton Srholecnek.

 

Az egykori politikai fogoly végső búcsúztatására tanácsadói testületének vezetőjét, az egykori kommunista Vladimír Faičot küldi maga helyett. Azt a személy, aki a Kommunista Párt Központi Bizottságának politikai főiskoláján végzett, 1989 előtt pedig a nemzeti bizottságokban töltött be politikai funkciót.

 

Faic_Fico
Vladimír Faič (jobbra), Robert Fico tanácsadói testületét vezeti. Kép: SME

 

 hirdetes_400x285  

Anton Srholec január 7-én 86 éves korában hunyt el súlyos betegség után. Római katolikus volt, a kommunista rezsimmel szembeni ellenállás egyik meghatározó alakja, a szalézi rend tagja, a Resota hajléktalanszálló létrehozója és működtetője, köztiszteletben álló közéleti személyiség, több emberjogi szervezet tagja és vezetője, magas kitüntetések birtokosa.

 

Srholec az 50-es évek elején, miután a kommunisták eltiltották teológiai tanulmányaitól, megpróbált nyugatra szökni, de elfogták. Ezt követően 12 év szabadságvesztésre ítélték, melyből tíz évet a legnehezebb körülmények között a jáchymovi uránbányában dolgozott le.

 

Srholec, az élő lelkiismeret

 

Srholec és a hozzá hasonló bástyák társadalmunk valódi hősei, akik a legnehezebb időszakban is megőrizték morális tartásukat. Gerincük a sok szenvedés és megpróbáltatás ellenére is egyenes maradt. A volt kommunisták számára az élő lelkiismeretet jelentik, akik saját bőrükön, sorsukon tapasztalták a diktatúra embertelenségeit.

 

10 év a jáchymovi uránbányában akkoriban felért a Gulaggal. Aki ott éveket húzott le, annak általában egészsége is örökre megsínylette azt.

 

És pontosan ez volt a céljuk a Faič féle elvtársaknak. Elhallgattatni, eltüntetni, majd elfelejteni ezeket az embereket.

 

Srholec azonban megőrizte tartását, emberszeretetét a legkeményebb években is. Amíg élt, az elesetteket, magára hagyottakat támogatta.

 

srholec2
Anton Srholec. Kép: .týždeň.sk

 

A Srholec félék morális viszonyítási pontjai társadalmunknak. Miután eltávoznak, erkölcsi tartásuk, megítélésük az adott  kor történelmi interpretálásának kérdésévé válik. Ami gyakran nagyon messze esik a valóságtól. Főleg, ha egykori kommunisták írják a történelemkönyveket.

 

Ezért is fontos a végső tiszteletet megadása számukra.

 

Robert Fico cinikus és undorító húzásával mindezt elvette Anton Srholectól. Reméljük, hogy március 5-én megfizet ezért.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: kristalovekridlo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!