Nem sokkal azután, hogy a Szlovák Tanárok Kezdeményezése által meghirdetett sztrájkkészültségre az oktatási tárca és Robert Fico kormányfő is azzal reagált, hogy választások előtti politikai indíttatású szervezésről van szó, az Egészségügyi Minisztérium azzal vádolta meg a tömeges felmondással tiltakozó nővérek szakszervezeti vezetőit, hogy politikai háttérrel és ambícióval rendelkeznek.

 

Az egészségügyi miniszter szerint az ágazat összeomlásának veszélye nem áll fenn. Szerinte a nővérek tömeges felmondását politikai háttérrel és ambícióval rendelkező személyek szervezték – olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján.

 

141811_1200x_viliam_cislak_sme_sk
Viliam Čislák egészségügyi miniszter szerint nem fenyegeti az egészségügyet összeomlás, a nővérek tömeges felmondása politikai indíttatású. Közben az állami kórházak adóssága már alulról nyaldossa az 400 millió eurót. Fotó: SME.sk

 

A minisztérium adatai szerint jelenleg 707 nővér tölti felmondási idejét, további 554 visszamondta korábbi felmondását és 130 új egészségügyi dolgozót vettek alkalmazásba a tömeges felmondásokba bekapcsolódó nővérek pótlására.

 hirdetes_300x300  

 

A jelenleg felmondási idejüket töltő nővérek pótlását a tárcának csak kis részben sikerült megoldania, január végén azonban lejár a felmondási idő. megegyezésre egyelőre nincs kilátás.

 

A egészségügyi tárca Csehországgal példálózik

 

Az egészségügyi minisztérium honlapja olyan adatokat közölt, amelyek szerint a csehországi megyei kórházakban dolgozó nővérek legmagasabb fizetése (1055 EUR) alacsonyabb a szlovákiai állami kórházak által biztosított legmagasabb bérekhez (1100 EUR) képest.

 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi tanulmánya szerint azonban Csehországban majdnem másfélszer annyi nővér jut 1000 betegre, mint Szlovákiában, aki messze lemarad az OECD átlagától e tekintetben. Csehországban ugyanakkor valamivel alacsonyabbak a járulékok, ami a cseh nővérek tiszta keresetét növeli szlovák kolléganőikhez képest.

 

12 ezer nővérrel van kevesebb a szükségesnél

 

A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Szakszervezete (SKSaPA) álláspontja szerint nem csak a nővérek béréért indult el a tiltakozási hullám, hanem a teljes egészségügyért. „A rendszer nem működik, káosz, klientelizmus és korrupció uralkodik benne, és a betegek az utolsók, akik valakit is érdekelnek” – tette közzé szerdán a SKSaPA honlapján Iveta Lazarová, a szakszervezet elnöke.

 

bvz7_1208-640x430_webnoviny_sk
A nővérek tömeges felmondással tiltakoznak az egészségügy helyzete ellen. Márpedig közvetlenül választások előtt nyilvánvalóan célszerűbb tiltakozni, mint utána… Fotó: Webnoviny.sk

 

Lazarová szerdai nyilatkozatában arról is beszélt, hogy az Európai Unióban 2020-ra várhatóan fél millió nővér fog hiányozni az egészségügyből. Szerinte Szlovákiában 12 ezer nővérrel van kevesebb a szükségesnél. „Arról kell beszélni, hogy kevesen vagyunk, fáradtak vagyunk, a nővérek átlagéletkora pedig 47 év” – írta Lazarová.

 

Állítása szerint a következő két hónapban 1000 nővér szándékozik otthagyni munkahelyét, és további 2500 nyugdíjba megy idén.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Hlavnésprávy.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!