Napra pontosan tíz éve történt a 42 áldozatot követelő tragikus hejcei légikatasztrófa. 2006. január 19-én egy AN-24 típusú katonai repülőgép a Hejce nevű magyarországi község közelében zuhant fedélzetén 43 katonával, akik a koszóvói békemisszióból tértek haza. A szerencsétlenséget csupán egyetlen ember élte túl, Martin Farkaš főhadnagy.

 

forrás: MTI
forrás: MTI

 

A hivatalos álláspont szerit emberi mulasztás okozta a tragédiát, azonban annak pontos körülményei máig tisztázatlanok.

 

Áder János és Andrej Kiska is megemlékezett az áldozatokról, forrás: MTI
Áder János és Andrej Kiska is megemlékezett az áldozatokról, forrás: MTI

 

  hirdetes_300x300   

A katasztrófa helyszínén obeliszket és 42 kopjafát emeltek, itt emlékezett az áldozatokra és koszorúzott Andrej Kiska, Szlovákia és Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A két államfő ezt követően a település központjában emelt emlékműnél tartott megemlékezésen arról szólt, hogy azok a nők és férfiak, akik a település mögött magasodó Borsó-hegyen életüket vesztették, olyan foglalkozást választottak, amely egyúttal hivatás is, a hazájukat szolgálták.

 

Download (1)
forrás: MTI

 

Áder János beszédében kiemelte: a Hejce fölé magasodó hegynek soha be nem gyógyuló sebe van. Úgy fogalmazott: a Borsó-hegy egy megtépázott részén tíz esztendeje 42 kopjafa jelenti az erdőt. Csupa olyan fa, amely nem nevel sem ágat, sem árnyat adó lombot. Csak emlékeztetni tud. Mintha 42 fegyelmezett katona állna vigyázban a hegyen, „így őrzi a szlovákiai fából, magyar kéz által faragott 42 kopjafa a 2006 januárjában lezuhant szlovák katonai repülőgép tragikus sorsú utasainak emlékét. A hegyoldal mélységesen megrendült csendjét. Szálegyenesen, méltósággal, hűséggel” – mondta az államfő.
 

Hozzátette, a „bajnak nincs se rangjelzése, se nemzetisége, se országhatára, mi, akik szövetségesi vállalásainknak eleget téve nemzetközi missziókba küldjük katonáinkat, pontosan tudjuk, hogy a közös feladatban mindenki bajtárs”.
 

forrás: MTI
forrás: MTI

 

 

A köztársasági elnök szerint „nemcsak szlovák barátainkat érte szinte pótolhatatlan veszteség, tíz éve megmutattuk, hogy a bajban is számíthatunk egymásra”.
 

 

Andrej Kiska azt mondta: nincs az a nagy feladat, az a hivatás, amely enyhítené a családtagok fájdalmát. A szlovák köztársasági elnök hangsúlyozta: a katonák a hivatásukat teljesítették és a Szlovák Köztársaság hírnevét öregbítették, az ország tiszteleg emlékük előtt, nem felejthetik el őket.

 

 

A tragédia áldozatai in memoriam kitüntetésben részesültek.

 

Teraz.sk, MTI

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!