Az közlekedési tárca Egységes Információs Rendszerének honlapján (www.jiscd.sk) már regisztrálhatják magukat azok, akik szeretnének kapni értesítést az STK és EK igazolások lejártáról e-mailben vagy SMS-ben.

 

Ez a szolgáltatás annyiban új, hogy eddig csak az elektronikus személyi igazolvánnyal (eID) rendelkezők regisztrálhatták járművüket. Január 18-tól azonban mindenki számára lehetőség van gépkocsiját regisztrálni, függetlenül attól, milyen személyazonosságot igazoló okmánnyal rendelkezik, a webes űrlapba ugyanis csak a gépkocsi adatait kell beírni.

 

Akik élnének a lehetőséggel, azok legyenek körültekintőek, mert a JISCD honlapján jelenleg még nincs használati útmutató a regisztrációhoz. Az adatok megfelelő bevitele sehol sincs meghatározva, és a rendszer nem figyelmeztet a hibás kitöltésre. A Zive.sk vizsgálódása szerint a hibásan (pl. a kelleténél több vagy kevesebb karakterrel, stb.) feltöltött adatokat is elfogadja a rendszer, és a regisztráció végén nem ír ki hibaüzenetet.

 

 hirdetes_810x300  

A hibás adatok elfogadásával azonban felmerül a kérdés, hogy a rendszer képes-e ellátni a rá bízott feladatot, hiszen egységes elnevezések és korrektül bevitt adatok nélkül nem képes használható adatbázist kiépíteni.

 

A Közlekedésügyi Minisztérium szóvivője jelezte, hogy a jövőben a valótlan vagy hibásan megadott adatokat feltöltő lakosokat külön e-mailben fogják értesíteni a javítás szükségességéről.

 

Az internetes űrlap leggyengébb pontja azonban a CAPTCHA, (vagyis az a rész, ahol a számítógép egy kódot jelenít meg és arra kéri a felhasználót, hogy gépelje be). Ennek segítségével képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől. Esetünkben a jiscd.sk-n lévő CAPTCHA a kód helytelen megadása esetén törli az összes addig beírt adatot. Ha a tehát véletlenül melléütünk, kezdhetjük elölről.

 

Elvileg az internetes regisztrációt bármikor lehet törölni, de a törlés időigénye egyelőre ismeretlen. Az első értesítéseket a lejáró STK és EK matricákról a rendszer március elsejével küldi, vagyis a januárra és februárra vonatkozó amnesztia után. Az év e két hónapjában ugyanis nem rónak ki büntetéseket a lejárt STK és EK matricákra a regisztrálók között. Márciustól azonban automatikusan küldik a büntetéseket.

 

Zive.sk, Körkép.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!