Irén, Írisz
  • HUF: 316.46
  • USD: 1.13
  • 7 °C
  • 14 °C
Belföld

Az MKP állásfoglalása a pedagógussztrájkkal kapcsolatban

Sikertelenül ért véget a Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése és az Oktatásügyi Minisztérium közti találkozó csütörtökön. Ennek fényében hétfőn általános sztrájkot hirdetnek a tanárok. Egyelőre kérdéses, hogy hány tanár illetve iskola csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Az alábbiakban közöljük a Magyar Közösség Pártjának állásfoglalását az érintett témában.

 

 

Az oktatásban dolgozók huszonhat éve várnak valódi reformokra, hiszen az eddigi „beavatkozások” mindig csak mozaikszerűek voltak, a lényegen, az összképen nem nagyon változtattak. A regnáló kabinetnek sok esetben még a rendszerváltás vívmányait is sikerült eltörölnie. Van hát ok az elégedetlenségre, és ezt a véleményt megfelelő formában a kormány tudtára is kell adni.

 

A Magyar Közösség Pártja úgy véli, hogy Szlovákiában a mindenkori kormányok programjában az oktatásügy mindezidáig csupán a nyilatkozatok szintjén szerepelt prioritásként, a valóságban még nem sikerült az azt megillető szintre emelni, és ez nem csupán az anyagi háttér biztosítása kapcsán áll fenn.

 

Az MKP ezért egyetért a pedagógussztrájk szervezőinek kezdeményezésével, amely elsősorban a tanítók és tanárok anyagi körülményeinek javítását célozza. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a felvidéki magyar iskolahálózatot még inkább sújtja a kormány ténykedése, mint ahogy az általánosságban érzékelhető. Elég, ha csak a minimális osztálylétszámokra vagy a közelmúltban elutasított, az anyanyelvi oktatás óraszámaira irányuló petícióra gondolunk.

 

A jövőben így mindenképpen szükség lesz rá, hogy a magyar és szlovák pedagógusok szolidaritása valóban kölcsönös legyen, és egymás követeléseit nyíltan fel tudják vállalni.

 

A. Szabó László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke

 

 

MKP.sk, Körkép.sk

Nyitókép: valasz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket

Megosztás