A tanárok tegnapi sztrájkja miatt a legtöbb iskola a pozsonyi-kerületben maradt zárva, mintegy 7 %. Legkevesebb az eperjesi kerületben, 0,3 %. Az oktatásügyi miniszter, Juraj Draxler hétfőn többször is felszólította a tanárokat, hogy menjenek vissza tanítani. Ők viszont azt mondják, kitartanak.

 

Hétfőn sztrájkba léptek a tanárok. Megmozdulásukat a tegnap délelőtti tüntetés is támogatta, melyen mintegy 2 ezer tanár jött össze az egész országból. Magasabb béreket, több pénzt az iskolák felszerelésére és a kreditrendszer megváltoztatását követelik. Eldöntötték, hogy követeléseik teljesítéséig kitartanak. A legtöbb iskola a pozsonyi, a legkevesebb az eperjesi kerületben maradt zárva.

 

Draxler: hiába az egész

 

 hirdetes_300x300  
sztrajk
Sztrájkoló magyar tanárok. Kép: denníkN.sk

 

Juraj Draxler miniszter megismételte, hogy a választásokig már nem teljesítik a tanárok követeléseit, és felszólította őket, hogy térjenek vissza az iskolákba.

 

„Egységben az erő,“

„Elég volt a színházból,“

„Tisztes megélhetést a tanároknak“

„A tanárok többet érdemelnek“

„A fejlődés elengedhetetlen,“

 

Ilyen, és ehhez hasonló transzparenseket lehetett látni a tüntetők kezében Pozsonyban, a SZNF-terén, ahonnan a sztrájkolók a parlament elé vonultak.

 

Sokan elmondták, hogy elsősorban a jövő érdekli őket.

 

„A kormány azt ígérte, hogy az oktatásügy prioritás lesz, de ebben az évben kevesebb pénz jutott rá.“

„Kezdő pedagógus vagyok, fizetésem 600 euró, amiből nem lehet megélni.“

„Az iskolaügy elavult, idős tanárokkal, akiknek már nincs elég erejük.“

 

– nyilatkozták a tüntetők a közmédiának.

 

A sztrájkolók támogatására diákok, egykori diákok és szülők is érkeztek, csakúgy, mint a nővérek és az egészségügyi dolgozók képviselői is.

 

sztrajk
Kép: dennikN.sk

 

Vladimír Crmoman, a sztrájkbizottság tagja meglepetésének adott hangot, hogy ilyen sokan eljöttek a demonstrációra. „Azt gondolom, hogy az egész társadalom láthatta, hogy a tanároknak már elegük van az ígéretekből, most akarunk változást,“ mondta.

 

Nyomásgyakorló akciójukat folytatni kívánják.

 

Sztrájk a régiókban

 

Kelet-Szlovákiában a legalacsonyabb a sztrájkolók száma. Elmondásuk szerint sokukat megfélemlítették, és nem akarják elveszíteni a munkájukat. A kassai kerületben 65 óvoda, alapiskola és középiskola csatlakozott a hétfői sztrájkhoz, 10 iskola lett bezárva.

 

TBEN2668-01-1000x672
Kép: DenníkN.sk

 

Az eperjesi kerületben a sztrájkbizottság honlapjának adatai szerint 34 iskola sztrájkolt, ebből négy lett bezárva.

 

A legnagyobb mértékben a pozsonyi kerület iskoláiban csatlakoztak a megmozduláshoz. Volt ahol egyáltalán, volt ahol részben nem volt tanítás. A szülők értékelték, hogy a sztrájk ellenére nem kellett azon törniük a fejüket, hová tegyék csemetéjüket.

 

Mit gondolnak a szülők?

 

közvélemény reakciója a tanárok sztrájkjára vegyes. Akad, aki nem támogatja, mivel a gyerekeknek felgyülemlik emiatt a tananyag. Van, aki egyetértett velük, de gondjai vannak a gyerek elhelyezésével.

 

szulok
Kép: teraz.sk

 

Az egész pozsonyi kerületben 43 iskola került bezárásra.

 

Közép-Szlovákiában a sztrájkbizottság szerint növekszik a megmozduláshoz csatlakozó oktatási intézmények száma. Míg a besztercebányai kerületben pénteken 16 iskola jelezte, hogy szünetelteti az oktatást, hétfőn már 20 ilyen volt.

 

A zsolnai kerületben 15 iskola csatlakozott a sztrájkhoz.

 

Országosan a hétfői napon összesen 301 oktatási intézményben szünetelt az oktatás és 11500 tanár sztrájkolt. Az egészségbiztosítóból mintegy 7000 tanár jelentkezett ki.

 

Juraj Draxler oktatási miniszter viszont napközben arról tájékoztatott, hogy alig 179 iskola maradt zárva, ami 2,66 százaléka a több mint 6600 oktatási intézménynek.

 

Fotó: a Spravodajstvo RTVS facebook oldala
Kép: RTVS facebook-oldala

 

A tárcavezető tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, a választásokig azonban nem teljesíti a követeléseiket. „Ez a kormány nem tudja kötelezni a márciusi választások után felálló kormányt néhány héttel a választások előtt, hogy konkrét javaslatokat fogadjon el,” mondta. Emlékeztetett, hogy a tanárok fizetése emelkedett, a minisztérium megtiltotta, hogy a nyári szünetben a tanárokat elbocsássák, és hivatalt is létrehozott a védelmükben.

 

„Sajnálattal tekintünk az akció időzítésére, és hogy azután kerül rá sor, hogy a tanárok bére folyamatosan emelkedett. Ma már meghaladja az ezer eurót az állami fenntartású iskolákban“ fogalmazott.

 

Fico_Draxler
Robert Fico és Juraj Draxler szerint a választásokig úgysem lehet tenni semmit, egyébként is jól meg vannak fizetve a tanárok, Fotó: teraz.sk

 

rtvs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!