Az átláthatóságot és a demokratikus intézmények működését vizsgáló nemzetközi szervezet szlovákiai fiókja, a Transparency International Slovensko (TIS) által közzétett „Trendek a közbeszerzésben” nevű dokumentum szerint Szlovákiában a közbeszerzési manipulációk jó része büntetlen marad.

 

A TIS adatai szerint 2012 óta közbeszerzések manipulálásáért senkit sem ítéltek börtönbüntetésre, pénzbírságra is csak 12 embert ítéltek.

 

2015-ben a közszféra 9600 tendert zárt le 5,1 milliárd euró értékben, ami az előző évhez képest egy harmaddal kevesebb. Ennek oka, hogy a tavaly nem történtek autópálya-építéseket érintő nagyberuházások. A beruházások fele EU-s forrásokból volt finanszírozva.

 

 hirdetes_810x300  

Pozitívumként említhető meg, hogy 2014-hez képest nőtt a tenderekért verenyző potenciális beszállítók száma, tenderenként átlagosan 3,6 jelentkezőre az egy évvel korábbi 3,1 jelentkezőről.

 

Elektronikus piactér: eredmény is, meg nem is

 

A reformintézkedések közül a legjobban az elektronikus piactér rendszere teljesített, amely 2015-ben kezdte el működését. Élesebb versenyt, a hagyományos versenyeztetésnél kétszer nagyobb megtakarításokat tett lehetővé, a lebonyolítás időtartama pedig egyetlen hétre rövidült.

 

Sajnos azonban az elektronikus piactér csak korlátozott hatással van a közszférára, mivel csak az összes tender 3 százaléka haladt rajta keresztül. A településeknek csupán negyede használta ki az általa nyújtott lehetőségeket.

 

Megoldatlan problémák főleg a nyertesek kiválasztásánál

 

Sikertelenül zárultak a postafiók-cégek kizárására tett erőfeszítések a tényleges tulajdonosok nyilvántartásának segítségével. Még az egyik legnagyobb állami beszállítónak, a tisztázatlan tulajdonosi hátterű Váhostavnak sem kellett felfednie a valódi tulajdonosok hátterét. A nyilvántartásban szereplő vállalatok 10 százaléka nem tüntette fel tulajdonosi hátterét.

 

A jelenlegi kormány által bevezetett, a beszállítók minőségi rangsorolására szolgáló referencia lista sem működik – szinte minden rajta szereplő vállalat kiváló értékelést kapott:  a cégeket 0 és 100 közötti jeggyel osztályozhatják, jelenleg az átlag 99.

 

Transparency.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!