Az Európai Néppárt sajnálja, hogy a parlamenti választásokon nincs együttműködés a Most-Híd és a MKP között. Ezt így utólag csak konstatálni lehet, ennek végleges eldöntése előtt kellett volna kezdeményezőképpen fellépnie a Néppártnak, és leültetni Pozsonyban egy asztalhoz a két felet, hiszen mindkettő az Európai Néppárt család tagja, vitás esetekben családon belül általában a családfő igyekszik békíteni.

 

Jó ideje nyilvánvaló volt mindenki előtt, hogy a Most-Híd részéről teljes mértékben hiányzik az együttműködési hajlandóság, melynek legfőbb gátja a párt kétszínűségéből eredő szlovák érdekeltség (is). Agárdi Attila, az Európai Néppárt szlovákiai sajtótitkára szerint Brüsszel nem Moszkva, nem fog diktálni senkinek se. A kijelentés nem teljesen fedi a valóságot, hiszen tudjuk nagyon jól, hogy az Európai Parlament, melynek legerősebb csoportosulását képezi Európai Néppárt, sok esetben milyen ultimátumokra képes egyes tagországok esetében.

 

A tisztelet is hiányzik
Persze, mi, választópolgárok is nagyon sajnáljuk a két párt együttműködésének teljes hiányát! Valószínűleg nem vádoltuk volna meg a néppárti vezetőket kintről jövő felvidéki magyar belügyekbe való beavatkozással, amennyiben sikeresen közreműködnek az együttműködés érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

Viszont mindez ma már egyfajta siránkozó álmodozás, a mai valóság ennél sokkal durvább: Mert nem csak az együttműködés hiányzik, hanem a másik tisztelete is, elsősorban a vegyespárt részéről. Cinkelt, napilapos, pátriás és Csemadok ellenes lapokkal játszanak, és látszólag pártvezetéstől független szárnysegédek, hamiskártyások keverik a kampány-paklit és a rágalomkártyákat. Az egyik komáromi most-hidas képviselőjelölt odáig süllyedt, hogy a legutóbbi két parlamenti választásokra hivatkozva feleslegnek tartja azokra a pártokra szavazni, melyek a közvélemény-kutatók szerint a parlamenti bejutás küszöbe körül vannak.

 

Merthogy elveszhetnek ezek a szavazatok, illetve illetlen pártokat erősíthetnek. Logikai ficamon alapuló csúsztatás! De ilyen alapon a Most-Hídra leadott magyar szavazatok is teljes egészében elvesznek a magyarság parlamenti képviselete szempontjából, mivel ez a párt nem magyar párt, eddig se volt, és ezután se lesz a felvidéki magyarság érdekvédelmezője! A kampány javában tart, még időben vagyunk, most kell tiltakoznunk és követelnünk, hogy elég legyen a rágalmakból, a másik fél lejáratására tett politikai manőverezésből!

 

MKP_Most-Hid2-770x470

A cél: elbizonytalanítani a magyar választót

 

Mert olyan szintre süllyedt a rágalmazás, ami könnyen elbizonytalaníthatja a magyar érzelmű szavazókat a választáson való részvételtől! Ez pedig egyik pártnak se jó!

 

Bele kell törődni a most már megváltoztathatatlan realitásba, a különutas indulásba, és hajrá! Mindkét pártnak van egy stabil választótábora. A Most-Híd a szlovák szavazatokon kívül számíthat a magyarságukat még gyökereikben tudó szavazókra és esetleg azokra a magyarokra, akiknek rokonszenvesebb a szlovák nemzetrészben gondolkodás, a visszafogott kisebbségpolitizálás, mint az MKP által képviselt egységes magyar nemzetpolitika és erőteljesebb nemzetiségi politizálás, érdekvédelem.

 

Viszont mindkét párt számára fontos Dél-Szlovákia gazdasági felemelkedése, az életszínvonal emelkedés, a megélhetési körülmények javítása. Fico egypártrendszerének megdöntésében gondolkodnak mindketten, de amíg az a Most-Híd a legutolsó parlamenti történés alapján (a kormánypárttal való együttszavazás) talán megelégedne a két párti (Smer-Most-Híd) kormányzással elérhető hatalmon belüli ellenőrzési szereppel, addig a MKP kizárólag a jobboldali pártok közös hatalomátvételében gondolkodik. Ez talán lényeges különbség!

 

Megmaradás vs. vízió

 

A vegyespárt polgári víziónak nevezett választási programjának irányelvei benne vannak a MKP választási programjában is, viszont a szlovákiai magyarok megmaradásáról és fejlődéséről szóló MKP-s anyag irányelvei a Most-Híd programjában csak töredékben. Ez is lényeges különbséget képez a két párt politikai irányultsága között, előre jelezhető, mi várható parlamenti színrelépésük esetében!

 

parlament
Kép: cas.sk

Sokatmondó megállapítás Grendel Lajosé, a köztiszteletben álló szlovákiai magyar íróé, aki a közelmúltban nyilatkozta egy független somorjai hírportálnak, hogy a felvidéki magyarságnak jelenleg nincs parlamenti érdekképviselete! Bízzunk benne, hogy március 5. után lesz a Magyar Közösség Pártja színeiben induló képviselők személyében!

 

Viszont a szavazóhelyeken ehhez szükség lesz mindenkire, aki magyar nemzetrészként tekint a szlovákiai magyarságra!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!