Rendkívül sikeres masszőr került a sajtó kereszttüzébe mesébe illő üzleti eredményei miatt. Pavol Kostka orvos és klinikatulajdonos egy minimális forgalommal rendelkező cégből több klinikát működtető, állami tendereken sikerrel szereplő vállalatot épített ki.

 

Kostka egyetlen rendelőt működtetett Szepesbélán, 2010-ben csak 50 ezer euró körüli forgalommal. 2012-től azonban forgalma és nyeresége rendkívüli ütemben nőni kezdett, miután sikerült tető alá hoznia egy előnyös szerződést évi 3,2 millió euróról az Általános Egészségbiztosítóval. A DenníkN napilap értesülései szerint további fél millió euró értékben jutott pályázati pénzekhez Kostka vállalkozása az oktatásügyi tárcához tartozó Kutatás és Fejlesztés operatív program keretében.

 

A fentiek alapján nem meglepő, hogy 2010-től Kostka vállalata 50 ezer euróról nem egész 1,5 millióra növelte bevételeit, és csaknem 54 százalékos (!) nyereségkulccsal dolgozott 2014-ben. Jelenleg Szepesbélán, Pozsonyban, Nyitrán, Zsolnán és Besztercebányán működtet klinikákat.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: Topky.sk
Forrás: Topky.sk

 

Mikor a fenti sikertörténetet Miroslav Beblavý, a Sieť alelnöke a sajtó el tárta, Kostka levélben reagált az őt ért vádakra, és perrel fenyegette meg Beblavýt. És a történet ezen pontján került elő Robert Fico kormányfő neve.

 

Robert Fico tavaly miniszterelnöki tartalékalapjából 5,5 millió eurót osztott szét, ebből 4,3 milliót több mint 100 multifunkciós sportpályára szerte az országban. A miniszterelnöki alap egyébként eredetileg arra szolgálna, hogy előre nem látható költségvetési kiadásokat fedezzenek, vagy esetleg bevételkiesést pótoljanak belőle.

 

A fenti összegből Robert Fico 20 ezer euró értékben szintén támogadta Kostka klinikáit, bár tegnapi sajtótájékoztatóján váltig állítja, hogy nem ismeri a vállalkozót.

 

Robert Fico kapcsolódása az ügyhöz akkor merült fel, mikor a Markíza televízió a Kostka által küldött elektronikus dokumentum tulajdonságaiban felfedezte, hogy a levelet Mária Trošková számítógépén írták, aki pedig Robert Fico asszisztense. Robert Fico tegnapi sajtótájkoztatóján Trošková nevének felmerülése kapcsán az érdeklődő újságíróknak csak annyit mondott, „Ne haragudjanak, nem vagyok IT szakember. Számomra ezzel vége.“

 

A háttérben Mária Trošková, Fotó:
A háttérben Mária Trošková, Fotó: parapolitika.gr

 

A dokumentum azonban arról árulkodik, hogy még Kostka levelének szétküldése előtt Trošková gépén hozták létre, módisították és nyomtatták, még szétküldése előtt. A kormányfő cáfolja, hogy egyáltalán ismerné Pavol Kostka klinikatulajdonost.

 

 

DenníkN, HnOnline.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!