Az ellenzék által szorgalmazott rendkívüli ülésnek, melyen a nővérek és pedagógusok követeléseivel és helyzetével kapcsolatban kellene a honatyáknak zöldágra vergődni, nem sikerült a tervezett 10:00 órás időpontban elkezdeni, mivel nem voltak elegendően a program megszavazásához.

 

A Smer jelenlévő képviselői közül tízen ugyan igazolták jelenlétüket, viszont magában az ellenzékiek is kevesen voltak, így csak a harmadik próbálkozásra sikerült elkezdeni a tanácskozást.

 

Az egyelőre külső szemlélőként jelenlévő nővérek és tanárok képviselői először nem kaptak helyet a civilek számára fenntartott erkélyen, mivel azt nyugdíjasok foglalták el, de később ez a probléma megoldódott – a „moziteremben” figyelemmel kísérhetik a tanácskozást.

 

 hirdetes_300x300  

Ettől függetlenül Pavol Frešo (SDKÚ-DS) kérése ellenére nem engedik felszólalni sem a nővérek sem a pedagógusok képviselőit az ülésen.

 

23.56

 

Amint az várható volt, az ülés politikai kampánnyá vált. Már 13. órája zajlik, az oktatásügy után végre az egészségügy is sorra került. Az eseményeket új, pénteki cikkünkkel követjük tovább.

 

17.41

 

Jana Vaľová (Smer) azt mondta, hogy az első Fico kormányt követő jobboldali kormányzat sem emelte a pedagógusok és a nővérek fizetését.

 

A KDH elnöke, Ján Figeľ arra figyelmeztetett, hogy a kormány nem teljesítette az oktatásüggyel kapcsolatos igéreteit. Felszólalásában rámutatott, hogy az oktatásügybe fektetett pénz befektetés a jövőbe.

 

15.55

 

Štefan Kuffa (Smer) felszólalásában visszaküldte a tanárokat az iskolában tanítani. Arra kérte őket, hogy válasszanak más formát az elégedetlenségük kinyilvánításána. „Az igényeik nőnek, de hol az eredményeik? Ma a szülők, ha szeretnék, hogy a gyerekeik sikeresen felvételizzenek, korrepetálásra kell beíratniuk őket” mondta. Ne csak a tenyerüket nyújtsák, hogy adjatok!” mondta.

 

14.34

 

Sorra szólalnak fel az ellenzéki politikusok. A parlamenti ülés hangulatán érződik, hogy három héttel vagyunk a választások előtt.

 

Bugár Béla közösségi oldalán az alábbi szöveget tette közzé:

 

Strana Smer nesie zodpovednosť za súčasný stav slovenského školstva a zdravotníctva, keďže vládli z posledných 10 rokov…

Közzétette: Bugár Béla – 2016. február 11.

 

11:30

A teremben egyre kevesebb képviselő van jelen. Az ellenzék is folyamatosan távozik.

 

Juraj Draxler oktatásügyi miniszter mintegy fél órás felszólalásában felsorolt minden nagyobb beruházást, amivel azt szerette volna bizonyítani, hogy az oktatásügy megkapta a szükséges támogatásokat.

 

Az oktatásügyi miniszter felszólalására mintegy 13 képviselő jelentkezett válaszolni.

 

forrás: rtvs.sk
forrás: rtvs.sk

 

forrás: rtvs.sk
forrás: rtvs.sk

 

forrás: rtvs.sk
forrás: rtvs.sk

 

A dolgok jelenlegi állása szerint a tanácskozás akár este 7 óráig is eltarthat. Folyamatosan frissítünk!

 

 

Körkép.sk/SME

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!