Az nem kérdés, hogy a Smer győz, kérdés azonban, hogy mire lesz elég a győzelme, és ki fog a kormányba kerülni.

 

Egy fél évvel ezelőtt még magabiztosan vezetett 40 százalék felett a Smer. Ekkor kezdte el Fico hangoztatni, hogy keményen fellépnek a szlovákiai polgárok biztonsága érdekében, és meg fogják akadályozni, hogy egy egységes moszlim közösség jöjjön létre Szlovákiában. Az országot körülplakátozták „Megvédjük Szlovékiát” billboardokkal, és a parlamentben elfogadták a Most-Híd segyítségével a terrorista ellenes csomagot.

 

Az utóbbi hónapokban Fico előszeretettel hangoztatta, hogy csökkent a munkanélküliség és növekedett a gazdaság. A kártyákat a nővér- és tanártüntetések keverték meg. Bár mindkét szakma képviselői közül csupán pár százalék sztrájkolt, illetve adta be a felmondását, a téma a napilapok főoldalára került. Ezt kiegészítették a túlárazott iskolai segédeszközök vásárlása, illetve a masszőrbotrány.

 

 hirdetes_810x300  

Elemzők szerint azonban az ellenzék nem igazán tudta a javára fordítani a témákat. Ján Baránek szerint Smer túlbecsülte a migránstéma erejét, és közben elfeledkezett azokról a problémákról, amik valóban érdeklik a lakosságot, mint a magas megélhetési költségek, az egészségügy katasztrofális állapota, vagy a bűnözés. Szlovákia nem élte át olyan intenzíven a migránskrízist, mint mondjuk Magyarország.

 

A tüntetésekkel egyidőben kezdődött meg a Smer preferenciáinak csökkenése, azonban még így is 30 százalék felett mozognak. Legnagyobb ellenfele a köztársasági elnökválasztás preferenciáin felkapaszkodott Radoslav Procházka lehet. Érdekes tényezők szintén a kisebb pártok – hiszen 8 párt is mozog az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén.

 

Baránek a legvalószínűbb forgatókönyvnek a választások után a smeres kormányt látja, koalíciós partnerrel. Azt sem szabad elfeledni, hogy négy évvel ezelőtt is jóval alacsonyabb preferenciákat mértek a pártnak az ügynökségek, végül egyszínű kormányt hozhattak létre. A politológus kizárja a széles jobboldali koalíció létrejöttét, patthelyzet esetén akár egy újabb választást is esélyesnek lát.

 

A jobboldali pártok úgy tűnik jobban összeszedték magukat, mint az tavaly év végén várható volt. Ám Baránek úgy látja, Fico koalíciós partnerei nagy valószínűség szerint az SNS, a KDH vagy a Most-Híd pártok közül kerülnek ki.

 

(hnonline.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!