A Volkswagen Slovakia, a Matador Group, a Siemens és Pozsony megye közös igazgatása alatt indul útjára a képzés az egykori dévényújfalui Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában, amely immáron magán szakközépiskolaként fog tovább működni.

 

Az iskola modernizációjába a cégek mintegy 9 millió eurót fektetnek be, amelyet az épület és az osztályok, valamint a technikai felszereltség felújítására költenek. A személyzet összetétele nem változik, csupán átképesítésre lesz szükség, mivel az új fenntartó más követelményrendszert szeretne bevezetni úgy a elméleti mint a gyakorlati képzésben. Ezen felül pedig további alkalmazottak felvételét is célul tűzték ki.

 

Az első évfolyamba a tervek szerint mintegy 100 diákot szeretnének felvenni, a gyakorlati felkészítés az oktatás több mint kétharmadát fogja kitenni. Ehhez a Volkswagen szomszédos üzemében illetve a Matador nyitrai és verebélyi gyáraiban biztosítják a körülményeket.

 

 hirdetes_400x285  

A tanulmányi szakok az autóipar igényeihez fognak igazodni, ahol a mechanikai és mechatronikai szakismerettel rendelkező munkaerőből hiány van.

 

Mechatroniker
Illusztrációs felvétel: német diák a Volkswagen AG Wolfsburg-i gyárában mechatronikai képzésen. Forrás: volkswagen-karriere.de

 

A végzősöknek garantálják a munkahelyet

 

Az oktatás az új szakközépben ingyenes lesz. A Volkswagen hozzájárul majd a diákok lakhatásához és utazásához. A felvételt nyert tanulók vállalati ösztöndíjat kapnak, a produktív munkáért anyagi díjazást, és a tanulmányok sikeres elvégzése után inaslevelet, érettségi bizonyítványt és nemzetközileg elfogadott szakmai képesítési-bizonyítványt szerezhetnek. Az abszolvensek garantáltan munkát kapnak valamelyik alapítóvállalatnál.

 

Az oktatás e formája a németországi kettős-képzés modelljét másolja. A szlovákiaitól eltérően ez nagyobb hangsúlyt fektet a gyakorlati ismeretekre. A Volkswagen már korábban is figyelmeztette a kormányt, hogy a gyakorlati tananyag jelenleg meghatározott 50 százalékos aránya a teljes tananyagból nem elégséges. A praktikus rész az új szakközépben 70 százalékot tesz ki az egészből.

 

etrend.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!