Pár héttel a választások előtt az állam újra kisegíti a Váhostav-ot, az egyetlen állami kézben lévő bank segítségével.

 

Január végével a Szlovák Garancia és Fejlesztési Bank (SZRB) bankgaranciát nyújtott a Váhostav-nak 3,36 millió euró értékben – adta hírül az Aktuality.sk a zálogjogi nyilvántartás adataira hivatkozva. A garanciát megítélő SZRB a Peter Kažimír (SMER-SD) által vezetett Pénzügyminisztériumhoz tartozik, és egyébiránt a bank felügyelőbizottságának elnöke Vazil Hudák gazdasági miniszter (szintén SMER-SD).

 

A Juraj Širokýval szoros kapcsolatban álló Váhostav-nak a D1-es autópálya építése kapcsán kellett pénzt letennie a Nemzeti Autópálya Társaságnak (NDS), ebben segítette ki a SZRB. A tavaly óta, eladósodása és az ezzel kapcsolatban kirobbant politikai botrány miatt restruktualizációban (szerkezeti átalakításban) lévő vállalat a bankgaranciáért cserébe egy norvég vállalattól származó technológiát zálogosított el.

 

 hirdetes_810x300  

A Váhostav a bankgaranciát magyarázta

 

A Váhostav szóvivője, Tomáš Halán úgy nyilatkozott, hogy a banktól kapott garancia a D1 Dubná Skala – Turany  szakasz egy részére vonatkozik, amit a Váhostav épített meg, és a bankgaranciára a jövőbeli esetleges reklamációk miatt volt szükség.

 

Érdekes módon az említett autópályaszakasz megépítése volt az a projekt, amely miatt a Váhostav restruktualizációba menekült, mert alvállalkozóit nem fizette ki, és hitelezőivel szemben sem teljesítette kötelességét.

 

 

Forrás: dennikn.sk
Forrás: dennikn.sk

 

A bank nagyokat hallgat

 

Ondrej Matej, a Közlekedési és Gazdasági Intézettől elmondta, hogy a bankgarancia arra szolgál, hogy a megbízó biztosítsa magát a felmerülő reklamációk esetére. A kivitelezőnek ekkor nem feltétlenül kell saját pénzeszközeiket letétbe helyezniük, hanem felkérhetnek egy intézményt, amely ezt megteszi helyettük – természetesen kamatok és illetékek ellenében. „Többnyire a kereskedelmi bankok nyújtanak ilyen szolgáltatásokat, nem az olyan állami bankok, mint a SZRB. Az állam újra előnyben részesítette a Váhostavot” – mondta Matej.

 

A SZRB nem adott ki információt az üggyel kapcsolatban banktitokra hivatkozva.

 

Váhostav – felvásárolják a követeléseket

 

A Váhostav tavaly év elején került a figyelem középpontjába, mikor bejelentette, hogy a nem bebiztosított hitelezők csak követeléseik 15 százalékát kapják meg.

 

Később a botrányba bekapcsolódott Robert Fico kormánya is, aminek eredményeképpen felajánlották a kisvállalkozásoknak és az egyéni válallkozóknak, hogy követeléseik értékének 50 százalékát az állam felvásárolja. A követelések rendezése a kisvállalkozók és egyéni vállalkozók esetében ez év március végéig húzódhat. Ők azok, akik nem kapták meg fizetésüket a Váhostav-nak végzett munkájukért.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!