2011 óta a választási korrupció, vagy hétköznapi nevén a szavazatvásárlás, bűncselekménynek minősül. Azóta összesen 28 emberrel szemben járt el a rendőrség, csak idén már 9 ember ellen indult eljárás. Egy esetben az ügyészség a szombati választásokkal összefüggésben vizsgálódik. Többnyire a vétkesek megússzák néhány év feltételessel – írja az Aktuality.sk.

 

A szavazatokkal való manipulálás megszokott menete a következő: az első szavazó kiviszi magával az előre megbeszélt párt szavazólapját, majd „odakint” a csalást elkövetők a bekarikázzák azokat a neveket, akiket helyzetbe akarnak hozni. A bekarikázott szavazólappal bemegy a következő, ezt beborítékolja, majd a sajátját viszi ki, és a kör addig ismétlődik, míg az utolsó „szavazó” is sorra kerül.

 

Más esetben számokat kapnak kézhez a szavazatukat áruba bocsátók, ám ez a módszer az előzőhöz képest kevésbé ellenőrizhető.

 

 hirdetes_300x300  

„A rendőrség ezeket az eseteket felülvizsgálja, és elsősorban az úgynevezett „játékvonat” típusú bűncselekményekkel foglalkozik, amelyeknél a lefizető készpénzt ad át a lefizetett személyeknek a szavazólap leadása után”, mondta a rendőrkapitányság szóvivője, Martin Wäld.

 

A Nemzeti Korrupcióelleni Egység vezetője, Vladimír Kúdela szerint ezeket az embereket kihasználják, van, hogy megelégszenek némi alkohollal vagy csokoládéval fizetségként.

 

Az Aktuality.sk szerint volt eset, hogy egy polgármester egy láda hússal vásárolt szavazatokat, végül megúszta egy év felfüggesztett büntetéssel. Egy másik elítélt borral és cigarettával vesztegette meg a választókat, de volt példa arra is, hogy 5 eurós vásárlási utalvánnyal „győzködték” a polgárokat.

 

Ha pénzzel vásárolják meg a csalók a szavazatokat, nincsenek nagy költségeik. Hihetetlen, de egy elítélt választási csaló azt állította, hogy 20 ezer euróból 5 ezer szavazatot is meg tud vásárolni.

 

Azonban a szavazatvásárlás okozta aszimmetria nem csak ebben nyilvánulhat meg. Óriásit kockáztat az, aki erre adja a fejét. Nem csak az erkölcsi és a büntetőjogi felelősség miatt, hanem mert lebukás esetén a csalók által „támogatott” párt a szavazás napján korrumpálódhat, ami komoly veszteséget jelenthet. Így a szavazatvásárlás még meghiúsulása esetén is súlyosan manipulálhatja az eredményeket.

 

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!