Neves személyiségek nyílt levélben kritizálják az Szlovák Püspöki Konferenciát, az evangélikus egyházat és az Egyházak Ökumenikus Tanácsát, mert míg korábban hallatták hangjukat társadalmi ügyeket illetően, most hallgatnak.

 

A Szlovákiában lévő egyházak is felelősek azért, hogy a parlamentbe szélsőséges párt is bekerült, aki gyűlöletkeltő retorikáját keresztény köntösbe öltözteti – áll a levélben. A nyílt állásfoglalást több neves egyházi és világi személyiség is aláírta.

 

A levél Marian Kotleba és pártja, az ĽSNS választási sikerére reagál, aláíróinak nagy része aggodalmát fejezte ki, amiért az egyházak tartózkodnak attól, hogy elítéljék a keresztény hit szélsőséges nézetek igazolására való felhasználását.

 

 hirdetes_400x285  

„Ezért sikerült megszólítaniuk több konzervatív érzületű hívő választót.” – olvasható a levélben, amely kiemeli, hogy az egyházak képviselői csak csendben nézték, ahogy az egyházi környezetben egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az ĽSNS.

 

A levél aláírói között szerepelnek evangélikus teológusok, Ondrej Prostredník, František Ábel és Michal Havran, Miroslav Kocúr teológus , Daniel Pastirčák, Andrej Bán fényképész és publicista, Michal Vašečka szociológus, Štefan Hríb publicista a Fedor Blačšák filozófus és mások.

 

„Azt kérdezzük, hogy a katolikus és evangélikus püspökök és más egyházak képviselői miért nem tartották állásfoglalásra érdemlegesnek a választások előtt egy olyan fasiszta és rasszista világnézettel rendelkező párt indulását, amelynek képviselői a hitleri Németországra és az első szlovák államra hivatkoznak, akik fasiszta egyenruhát hordanak, akik tagadják a holokausztot, akik a második világháborúról szóló kiállítás miatt feljelentést tesznek cionista propagáció vádjával, akik más nemzetiségűek elleni gyűlöletkeltésre alapozzák politikájukat, akik ezen nézetek terjesztésére a keresztény retorikát használják, és akiknek a szlovák parlamentbe való jutása riasztó realitássá vált.“ – olvasható a levélben.

 

Az aláírók szerint az egyházak akkor is hibáztak, mikor nem reagáltak arra az esetre, mikor három katolikus pap nyilvánosan állást foglalt az ĽSNS mellett.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!