A Smerrel koalícióra lépő pártok legfontosabb feladata jelenleg, hogy minél több mindent át tudjanak ültetni választási programjukból a kormányprogramba. Ezzel, – főleg a Most-Híd és a Sieť –  indokolnák választóiknak a különös házasságott Az SNS és a Smer számára egy ilyen szövetségkötés nem idegen (lásd 2006-os koalíció).

 

Robert Fico számára fontos, amennyire továbbra is kormányfő szeretne lenni, hogy összehangolja a potenciális koalíciós partnerek igényeit. A Fico-féle kormánykoalíció életképessége igencsak kétséges. Egy esetleges előrehozott választáson mind a Most-Híd, mind a Sieť könnyen kieshet a parlamentből.

 

A Sieť 10 feltétele, amiért hajlandó megszegni a szavát

 

 hirdetes_810x300  

A leghosszabb „kívánságlistával” a Sieť rendelkezik. Procházka pártja 10 feltételt fogalmazott meg, amelyek teljesítése esetén hajlandóak koalícióra lépni (ez kettővel több, mint amit Sulíkéknak nyújtott be pár nappal ezelőtt).

 

f8JZBj76SpWoYDUmd3GN0g-Fico-a-Proch-zka-sa-dohodli-na-al-ch-rokovaniachproch_robert
Procházka választások előtti elszólása már valóság: „Az emberek valóban megérdemlik” ezt a koalíciót? Forrás: Cas.sk

 

Közöttük van a korábban már említett offshore- és garázscégek elleni törvénycsomag, a politikusok anyagi felelősségvállalása feltételeinek megteremtése, a természetes és jogi személyek adóterheinek csökkentése, illetve a családi pótlék járandóságának 3-ról 5 évre való kitolása.

 

Egy vállalkozói szervizcsomag elfogadását is előirányozta Procházka, ami egyszerűsítené az adózási feltételeket. Továbbá a Sieť követeli az R2, R3 és R4 gyorsforgalmi utak bizonyos szakaszai megépítésének felgyorsítását.

 

Ezzel még nincs vége, Procházkáék növelnék Szlovákia élelmiszeripari önellátottságát, és 30 százalékkal megemelnék az oktatásügyre fordított költségvetési keret nagyságát. A Sieť két utolsó követelése, hogy az ellenzék kapjon szerepet a hatalom ellenőrző szerveiben, elsősorban az egészségügy területén, és a Gorilla-ügyet vizsgáló ügyészi csapatban.

 

A Most Híd szűkszavúan csak területeket nevezett meg

 

Bugár Béla négy területen foglalta össze a Most-Híd prioritásait, ebből az egyik a a korrupcióellenes politika. Elmondása szerint Robert Fico-val további három területen egyeztettek, ezek a regionális politika, a kisebbségügy és  az európai politikát érintő kérdések.

 

 

bugar-fico-nestandard2pravda
„Számunkra a jobboldali koalíció a prioritás”…  Nyugtával dícsérd…  Forrás: Pravda.sk

 

A kisebbségpolitika tekintetében az SNS-szel hamarább kerülhetnek összetűzésbe, mint a Smerrel. Ahol azonban a Most-Híd programja alig fedi a Smer programját, az az európai politika: A Smer ugyanis nem ismeri el Koszovót, és baráti viszonyt ápolna Oroszországgal.

 

Ezzel szemben a Most-Híd elhatárolódik Moszkvától, emelné a katonai kiadásokat (a GDP 1,6 százalékára), és elindítaná a csatlakozási tárgyalásokat többek között Grúziával is, emiközben Koszovót önálló államként ismerné el.

 

Az SNS-nek elfogadhatatlan Paška

 

Az SNS prioritásai között szerepel a vállalkozók helyzetének javítása, a korrupció-ellenes fellépés, illetve a politikai pártokról szóló törvény megváltoztatása.

 

 

3-f4e43330634624c70dd15f8c9504cc94a9372297teraz_sk
Itt is kutya kötelesség a „stabil-standard” kormány. Fico jelzi is egy félreérthetetlen kézmozdulattal. Forrás: Teraz.sk

 

Egyik érdekes feltétele az SNS-nek, hogy Pavol Paška egykori házelnök és a Smer alelnöke ne kaphasson semmilyen funkciót.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!