Hétfőtől érvénybe lép az az új jogi szabályozás, ami nem csak korlátozza, hogy a bankok mennyi büntetést számolhatnak fel a hitel idő előtti lefizetéséért, hanem időt ad a hiteligénylőknek, hogy valóban a számukra legmegfelelőbb hitelt választhassák ki.

 

Eddig, ha valaki idő előtt le akarta fizetni meglévő hitelét, a bank 4-5 százalékos büntetést számolt fel a fennmaradó tőke értékéből. Ez azoknak sem kedvezett, akik egy másik bankhoz vitték át hitelüket, mert ők is több száz eurót fizettek rá döntésükre.

 

Az új tövrvény értelmében a hitelintézmények ezentúl  legfeljebb 1 százalékos büntetés számolhatnak fel. Ha például, 50 ezer eurós hitelt vettünk fel, amiből aztán 10 ezret lefizettünk (a tőkéből, a kamatokat ide ne számoljuk), majd úgy döntünk, hogy átvinnénk egy másik bankhoz, vagy idő előtt visszafizetnénk az összeget a banknak, a korábbi szabályozás szerint 1600-2000 eurós büntetést kellene fizetnünk – hétfőtől azonban legfeljebb 400 eurót kell.

 

 hirdetes_810x300  

Azért ennek is megvan a hátulütője. Előfordulhat ugyanis, hogy a bankok a fent említett illeték korlátozása miatt emelnek a kamatokon, így nem csak az fizeti meg az árát, aki lefizeti/elviszi hitelét, hanem minden banki ügyfél. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a bankok közti verseny dominál, ami olcsóbb kamatokat idézhet elő.

 

A közvetítők mostantól kötelesek beszámolni províziójukról

 

Ha valaki közvetítőn keresztül intézi hitelét, hétfőtől azt is megtudhatja, hogy az által megbízott közvetítőt a bank mekkora összeggel jutalmazza, ha megvalósul a hitelszerződés. Egyúttal joga van azt is megtudni, hogy más banknál mennyi províziót kapott volna. Ezzel a törvény azt akarja elérni, hogy a közvetítők ne a legnagyobb jutalék, hanem a legkedvezőbb feltételek szerint ajánljanak hitelt az ügyfeleiknek. De vigyázat: az alacsonyabb provízió nem jelent alacsonyabb kamatot is egyben.

 

Visszalépés 14 napon belül? Ezentúl ezt is lehet

 

Az új szabályozásnak köszönhetően 14 napon belül elállhatnak a kliensek a bankkal kötött szerződéstől bármiféle indoklás nélkül. De azért azt érdemes szem előtt tartani, hogy egy jelzáloghitel esetében bonyolulttá válhat a helyzet, hiszen az összeg egyenesen az eladó számlájára érkezik. Másik kockázat, hogy a banki szerződés visszavonása nem jelenti azt, hogy a házról szóló adásvételi szerződés megszűnik, mert ez két külön szerződés. Vagyis, a vevő visszamondhatja ugyan a hitelt, de az eladóval szemben még kötelezettségei lehetnek.

 

Tájékoztatás vagy információs dömping

 

Az új szabályozás előírja, hogy minden egyes hitelszerződés egységes formanyomtatványon fog szerepelni, ami egyébként a törvény mellékletében is szerepel, és kitöltetlen állapotában is 7 oldalnyi terjedelmű– a szükséges információk kitöltésével pedig akár a duplájára nőhet a szöveg hossza.

 

A minisztérium azt szerette volna ezzel elérni, hogy több információhoz juttassa a hiteligénylőket, de valószínűbb, hogy pont a fordítottja lesz igaz. A rendkívül nagy mennyiségű információt annak terjedelme (és szakzsargonban íródott stílusa) miatt valószínű, hogy sokan nem fogják majd elolvasni. Mindenesetre, érdemes rajta magunkat átrágni, akár a bank alkalmazottjának segítéségét kérve.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: gazduj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!