Visszatért Pozsonyba a nagy múltú Bécsi villamos, amely a második világháború előtt közlekedett Pozsony és Bécs között. A rendőrség kíséretében a Városi és Regionális Közlekedés Baráti Társulás Klubja tette lehetővé a nem mindennapi eseményt, amit az érdeklődők ma délután tekinthettek meg az Óvárosi Hivatal előtt.

 

A kezdeményezés jelentőségét növelte, hogy a szerelvény ezen típusából csak három készült, és abból csupán kettő maradt fenn, amiből egy az osztrák Mariazelli múzeumban található, a másikkal pedig Pozsony büszkélkedhet. A vagon 1913-ban készült a prágai Ringhoffer gyárban, és a fából készült belterét Otto Wagner, az osztrák szecesszió kiemelkedő alkotója készítette.

 

„Visszatért hozzánk egy kivételes szerelvény, amit egykor az osztrák császári család is használt, és ez egy történelmi esemény. Nem csak a pozsonyiak számára jelentős, hanem a közlekedéstörténet szerelmeseinek is.” – mondta az újságíróknak az Óváros polgármestere Radoslav Števčík.

 

 hirdetes_810x300  

„A mozdonyt 12 ezer euróért vásároltuk meg egy osztrák tulajdonostól. A klub saját forrásokból 6000 euróval járult hozzá, ugyanekkora összeggel csatlakozott Rado Števčík, mint magánszemély. A felújítás becsült költsége 30 ezer euró, amit különböző projekteken keresztül szeretnénk bebiztosítani”  – mondta a Városi és Regionális Közlekedés Baráti Társulás Klubjának elnöke, Michal Milata.

 

Elmondása szerint a különleges szerelvényt az 1913-as állapotában a nagyközönség valamikor júniusban tekintheti meg.

 

TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!