A pedagógusok megint az utcákra vonultak. Nem hatotta meg őket ugyanis a kormány programnyilatkozatának gáláns ígérete, miszerint a jelenlegi a választási ciklus alatt 2 milliárd euróra emelik az oktatásügyre költött pénzek nagyságát. A mostani tüntetések jóval több embert mozgósítanak, mint a választásokat megelőző tiltakozások.

 

A mai megmozdulást, ahogy a korábbiakat is, a Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezése szervezte. Ezúttal azonban csatlakozott az összes oktatási szervezet és a szakszervezetek is. A megmozdulás mottója: több pénzt az oktatásügynek!

 

Forrás: SME.sk
Forrás: SME.sk

 

Átgondoltabb kormányprogramot szeretnének

 hirdetes_810x300  

 

A pedagógusok szerint a döntéshozók nem látják át kellő mélységeiben az oktatásügyet, különben tudnák, hogy nem elegendő csupán a fizetésemelés, javítani is kell az oktatásba irányuló beruházások hatékonyságán.

 

A kormány azt tervezi, hogy idén szeptemberben, majd 2018-ban átlagosan 6 százalékkal emeli a pedagógusok bérét. Ez a kezdő tanároknak 37 euróval, a 10 éves tapasztalattal rendelkező kollégáiknak 50 euróval jelentene több bevételt.

 

Az oktatási szervezetek nyilatkozatukban ennél jóval többet követelnek: jövőre 25 százalékos, az utána következő évektől pedig 10 százalékos béremelést.

 

Forrás: Aktuality.sk
Forrás: Aktuality.sk

 

A Kormányhivataltól a Parlamentig

 

A rendőrség szerint körülbelül 5000 ember vett részt a demonstráción. A Kormányhivatal épülete előtt délután 14:00-kor kezdődő, néhány száz fős megmozdulás több ezres menetté növekedett, majd átvonult a parlament elé.

 

„Tetteket várunk”, követelték a kormánytól a felvonuláson részt vevő tanárok. A tüntetés kezdetén a Kormányhivatal előtt felállított pódiumon Pavel Ondek, a pedagógusok szakszervezetének első embere is felszólalt.

 

Vladimír Crmoman, a Pedagógusok Szlovák Kamarájának elnöke szerint nem ez lesz az utolsó tömeges tiltakozás.

 

Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszter a demonstrációkra reagálva azt nyilatkozta: „Teljes mértékben elfogadom, hogy mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani. De fontos elmondani, hogy mindenki felelősséggel tartozik az oktatásügy reformjának jövőjéért”.

 

1135368_1000x_sme_sk
Forrás: SME.sk

 

A parlament elnöke fogadja a pedagógusok képviselőit

 

Délután 16:00 körül a parlament épületéhez vonuló tömeg (a szervezők szerint legalább 8000-re tehető a tüntetők száma) lassan szétszéled, miután a pedagógusok képviselői Andrej Dankoval (SNS), a parlament elnökével tárgyalnak. A szervezők közben figyelmeztetik a tüntetésen résztvevőket, hogy ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, újabb megmozdulásokkal számolhatnak.

 

Andrej Danko prijal zástupcov protestujúcich učitelov

Gepostet von Aktuality.sk am Dienstag, 19. April 2016

 

A tárgyalást követően sajtótájékoztatót is tartanak az érintett felek.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!