Egyelőre még nem hullanak a fejek a közlekedési minisztériumban az új elektronikus matricarendszer miatt, de kétségkívül ez most a legégetőbb kérdés a minisztérium berkeiben. Az e-matricát ellenőrző rendszer ugyanis gyakorlatilag működésképtelen.  Jelenleg akár két évig is várhatunk a büntetésről szóló értesítésre.

 

Az ellenőrzőrendszert kiépítő és működtető SkyToll társaság most a Nemzeti Autópálya Társasággal (NDS) tárgyal a „szolgáltatások bővítéséről és minőségi javításáról”. Ez azt is jelentheti, hogy jelenlegi működésképtelen rendszer helyreállítása már plusz szolgáltatásként értendő, ez esetben további összegeket kell a vállalat számára kifizetni. Mivel az rendszerről szóló szerződés a nyilvánosság számára nem hozzáférhető, nem tudni, pontosan milyen felelőséggel, kötelezettségekkel tartozik a SkyToll vagy épp milyen előnyökre és nyereségre tett szert a kivitelezéskor.

 

Alapesetben a matricaellenőrzés forgatókönyve a következő lenne:  a sofőr megveszi az e-matricát a SkyToll rendszerén keresztül, aki  egyúttal biztosítja az adatokhoz való hozzáférést a NDS számára. Az NDS saját kamerarendszerrel rendelkezik, amivel összehasonlítja a vásárolt matricák nyilvántartásában szereplő rendszámokat az autópályákon közlekedő járművekével.

 

 hirdetes_400x285  

Az adatok a Minisztérium Egységes Információs Rendszerébe kerülnek feldolgozásra, amihez a járási hivataloknak is hozzáférésük van. Ez utóbbiak róják ki a büntetést a szabályt sértő sofőröknek.

 

Ondrej Matej, a Közlekedéügyi és Gazdasági intézet munkatársa szerint teljesen értelmetlen, hogy ennyi emberen keresztül működjön a rendszer. Szerinte minden egyes felesleges többletlépés az végereményt veszélyezteti. „A kamerarendszer jelentősége épp abban áll, hogy nem játszik benne szerepet az emberi tényező, ezért nincs lehetőség törölni a büntetést, ezzel jogtalan előnyhöz juttatni valakit.” – mondta a szakértő.

 

A matricák eladásáért a SkyToll felel, a szolgáltatást összesen 5 év 7 hónapig köteles működtetni, amiért a matricák árából 2,78 százalékos jutalékot kap. A matricák ellenőrzése azonban a projekt egy másik részét képezi, amit az NDS biztosít be a konstans kamerák hálózatával és hat darab mobilkamerával. „A teljes beruházás becsült értéke körülbelül 3 millió euró.”, mondta az NDS szóvivője, Eva Žgravčáková.

 

A fenti összeghez azonban még illik hozzászámolni az éve fenntartási és működtetési költségeket, amelyek elérik a 300 ezer eurós összeget (üzemanyag, a kamera- és adatbázisrendszer karbantartása).

 

A botrány múlt héten kezdődött, mikor az ellenőrzés során a rendszer olyan rendszámokat is kiszűrt, amelyek egyébként rendelkeztek érvényes matricával. Róbert Auxt szerint vagy a rendszámokat nem tudja megfelelően olvasni, vagy az adatbázisba kerülnek bele olyan rendszámok is, amelyek egyébként mentesülnek a matricafizetés alól.

 

HNonline.sk

Nyitókép: noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!