Szerdán érkezett meg Szlovákiába az Éjszakai Farkasok nevű orosz motorosbanda.

 

A Putyin farkasaiként is emlegetett nacionalista csoport minden évben útnak indul Oroszországból Németországba, hogy ezzel tisztelegjen a nagy honvédő háborúban elesett szovjet katonák emléke előtt. Útjuk Oroszországon, Fehéroroszországon, Lengyelországon, Szlovákián, Ausztrián, Csehországon és Németországon keresztül halad, míg elérnek Berlinbe.

 

Az országok többsége azonban nem igazán fogadja őket tárt karokkal. Lengyelország például előre jelezte, hogy nem engedi be őket az országba. Végül a farkasok nagyobb része mégis átmotorozott Lengyelországon. A határnál csupán 7 bandatagot fordítottak vissza Fehéroroszország felé. Ezek a motorosok, a TASS hírügynökség szerint Szlovákiában csatlakoztak újra a csoporthoz.

EF
Érkeznek Besztercebányára. Kép: SME – Ján Krošlák

 

 hirdetes_400x285  

Az útba eső országok kormányainak politikai okokból kellemetlen a farkasok jövetele, hiszen köztudott, hogy a motorosbanda Vlagyimir Putyin párfogása alatt áll, és az orosz fél sem hagyja szó nélkül, ha a kormányok akadályozzák a farkasok vonulását. A legutóbbi lengyel akció következtében Moszkvában bekérették a lengyel nagykövetet, Oroszország pedig közleményt adott ki, melyben cinikus és rosszindulatú lépésnek nevezi a lengyel lépéseket, melyek ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak.

 

A szlovák kormány álláspontját az Éjszakai Farkasok ügyében Robert Kaliňák, bel-, és Miroslav Lajčák külügyminiszter tolmácsolta. Elmondták, hogy nincs okuk akadályozni a csoportot a szabad mozgásban. Kaliňák azt is hozzátette, hogy nem fog senkit üldözni a véleménye miatt.

 

A farkasok útja Szlovákiában zökkenőmentes volt. Szerdai érkezésük után Pozsonyban meglátogatták az elesett szovjet katonák emlékhelyét a Slavínon, ahol sóval és kenyérrel fogadták őket.

Slavin
A Slavínon. Kép: SME

 

Szlovákiai útjuk során megálltak még a Kárpátok-Dukla hadművelet emlékművénél, és elmotoroztak Besztercebányára is, ahol az SNP múzeumánál koszorúzták meg az elesett hősök emlékművét.

Néhány kép a besztercebányai megemlékezésről:

1228165_625x
Koszorúzás Besztercebányán. Kép: SME – Ján Krošlák

 

1228177_625x
Szláv testvériség. Kép:  SME – Ján Krošlák

 

Marián Kotleba besztercebányai megyefőnök fontosnak érezte a vendégszeretet kinyilvánítását, ezért már reggel kitűzték az orosz zászlót a megyeházra. Később pedig a farkasokkal közösen koszorúzták meg az emlékművet.

1228190_625x
A fogadtatás. Kép: SME – Ján Krošlák

 

Stanislav Mičev, a múzeum igazgatója szerint azzal nincs semmi baj, ha valaki az elesett katonák emléke előtt tiszteleg, de azt abszurdnak tartja, hogy bizonyos emberek NATO ellenes plagátokkal demonstráljanak a múzeumban. Mičev elmondta, hogy az orosz nagykövetség már jóval az akció előtt kérvényezte a múzeumtól, hogy tegye lehetővé a megemlékezést. – Ennek elutasítására a múzeumnak nem volt oka – teszi hozzá az igazgató.

 

A Éjszakai Farkasok  szlovákiai túrája pénteken végződik, ezt követően a motorosok tovább robognak Ausztria irányába, majd onnan tovább Prágán keresztül Berlinbe.

1228182_625x
Kép: SME – Ján Krošlák


forrás: teraz.sk, sme.sk, dennikn.sk

nyitókép:teraz.sk

képek: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!