A Dôvera Egészségbiztosító ügyfelei még egy tavalyi felmérés során értékelték a szlovákiai kórházak állapotát, az eredményt ma hozták nyilvánosságra. A felmérés során a betegek, akár az iskolában, 1-től 5-ig osztályozhatták az egészségügyi intézményeket és az ellátás színvonalát. Az összesítés valamivel jobb képet fest az előző évinél, az 1,72-es átlag feljavult 1,66-ra. A felmérés szerint az ország keleti részében lévő kórházak szolgáltatásait igénybevevők a legelégedettebbek.

 

Martin Kultan, a Dôvera vezérigazgatója szerint az eredmények az elmúlt években nem nagyon változtak. „Egyszer jobb, máskor rosszabb, de a szlovákiai betegek nagyjából egyformán elégedettek az ellátással”, mondta a rangsorral kapcoslatban.

 

A felmérés alapján a regionális különbségek nem túl nagyok, a legjobb eredményeket Eperjes megye könyvelheti el, a legrosszabbakat Trencsén és Nyitra megye.

 

 hirdetes_810x300  

Három kategória legjobbjai

 

A legjobb egyetemi kórházak között a rózsahegyi (Ružomberok) SZNF Központi Katonai Kórház szerepelt, ezt követi a Túrócszentmártoni Egyetemi Kórház és a F.D. Roosevelt Kórház Besztercebányán.

 

A legjobbnak értékelt általános kórházak a Szent Mihály Kórház Pozsonyban, a szintén pozsonyi Irgalmas Testvérek Kórház, és a Vasúti Egészségügyi Központ kassai intézménye.

 

A Központi Katonai Kórház, Rózsahegyen (Ružomberok). Forrás: Aktuality.sk
A Központi Katonai Kórház, Rózsahegyen (Ružomberok). Forrás: Aktuality.sk

 

specializált kórházak közül a legjobb a Nyitrai Kardiocentrum, ezt követi a pozsonyi NÚSCH – Gyermekkardiológiai Központ, és a Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Kelet-szlovákiai Intézete Kassán.

 

A legjobbak között alig, a legrosszabbnak ítélt általános kórházak között van a magyarlakta országrészekről is. A három sereghajtó az idei ranglistán az Általános kórház és Poliklinika Nagykürtösön, a Kórház és Poliklinika Léván, és a Szent Lukács Kórház és Poliklinika Galántán.

 

A galántai Szent Lukács Kórház és Poliklinika. Forrás: Sme.sk
A galántai Szent Lukács Kórház és Poliklinika. Forrás: Sme.sk

 

A dél-szlovákiai kórházak megítélése thát sokat nem javult. A 2014-es felmérésben a legrosszabbak között szerepelt a garamszentkereszti ( Žiar nad Hronom) kórház, a selmecbányai (Banská Štiavnica) kórház, a Kórház és Poliklinika Dunaszerdahely (idén már nincs a legrosszabbak között..), és a Nagymihályi Kórház és Poliklina.

 

A nők kritikusabbak, mint a férfiak

 

A 2014-es felméréssel összehasonlítva tavaly minden vizsgált területen nőtt az elégedettség, kivéve a kórház elhagyását követő állapotjavulást. A legendáson rossz korházi koszt továbbra is megőrizte nem túl hízelgő helyezését a ranglistán. Az orvosok és viselkedésük értékelése ellenben javult.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy legkritikusabban a fiatalabb korosztály értékelte az egészségügyi ellátást. A legrosszabb jegyeket ugyanis a 18-37 év közötti betegek adták. Ugyanígy az is kiderült, hogy a hölgyek nagyobb elvárásokat támasztanak a kórházakkal szemben, mint a férfiak. A nők osztályzatainak átlaga 1,66 volt, a férfiaké 1,56.

 

A felmérésben 8000 paciens vett részt, akik a tavalyi év folyamán vették igénybe valamelyik kórház szolgáltatásait, és akik a Dôvera Egészségbiztosító ügyfelei voltak a vizsgált időszakban

 

A felmérés eredményeit összesítő anyag ide kattintva tekinthető meg.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: Aktualit.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!