A Szociális Biztosító 71 millió euró értékben vásárol új információs rendszert. Ez még a szlovák kormány költekezéséhez mérten is jelentős tétel. Szlovákia eddig közel egy milliárd eurót költött a közszféra informatizációjára.

 

A közbeszerzési eljárást a Szociális Biztosító még 2013-ban kezdte meg, a tender győztesét pedig idén márciusban tette közzé. A hét évre szóló megbízást a Gratex nevű vállalat nyerte el.

 

Nem teljesen világos, miért tartott a közbeszerzési eljárás közel három évig, és miért ennyire drága az információs rendszer. Ráadásul a Szociális Biztosító a pénzügyi tárca által előírt, hasonló céllal megvalósuló UNITAS projektnek is a része kell, hogy legyen. Egyelőre az is kérdéses, hogy hardverbeszerzésről is szó van-e. Ez utóbbi elvileg nem megengedett, mert hardver tekintetében csak a pénzügyminisztérium kompetens.

 

 hirdetes_300x300  

A projekt hatástanulmánya sehol sincs közzétéve, ha van is, a közbeszerzés lassúsága miatt minden bizonnyal elavult (legalább három éves).

 

Régebbi, régi és a jelenlegi vezetés

 

Három éve és most is a Smer-es Dušan Muňko volt a SZB élén, csakúgy mint az első Fico-kormány idején. A Radičová-kormány alatt leváltották azzal a hivatalos indoklással, hogy nem teljesítette kötelességeit és túlárazott IT-technológiát vásárolt meg. Az Alkotmánybíróság Muňkonak adott igazat, ezért visszatérhetett hivatalába.

 

ylln8hfQR0D61xBkwMH5_g-Munko-dusan-profil-2011_aktuality_sk
A képen Dušan Muňko. Hogy mi lesz ebből? Forrás: Aktuality.sk

 

 

Miről szól a projekt?

 

A szerződések központi adattára szerint a megbízott fél még nem írta alá a szerződést. A projekt leírásából az nem derül ki, hogy milyen hozadéka lesz a polgárok számára az új, 71 millió eurót érő rendszernek. Az azonban szerepel benne, hogy a SZB folyamatainak informatizációjáról van szó, ami az e-Government része lenne.

 

A leírás hangsúlyozza, hogy a SZB-nek 5000 alkalmazottja van, 4,5 millió kliense, havonta 80 ezer kérvényt és beadványt bírálnak el. Az új információs rendszer papíron azt ígéri, hogy kevesebb adminisztrációs teherrel fog járni az ügyintézés, gyorsabb lesz a kommunikáció, rövidül az ügyintézés ideje, és a rendszer jobban alkalmazkodik majd a kliens életének változásaihoz.

 

Az előnyök megvalósulásának mikéntje azonban nincs kifejtve egyetlen kapcsolódó nyilvános dokumentumban sem.

 

A projekt EU-s forrásokból valósulna meg, ezért nem világos, hogy az előző programozási időszakban (2007-2013) kiírt közbeszerzésre lehet-e meríteni a második programozási időszak (2014-2020) forrásaiból.

 

2374579_dialnicna-znamka_zive_sk
A szlovákiai IT-projektek egyik döcögősen induló projektje volt például az e-matrica is. Forrás: Zive.sk

 

Pellegrini nem tud róla

 

Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes viszonylag élesen reagált Muňko egyszemélyes akciójára. „Erről a projektről semmilyen konkrét információval nem rendelkezünk, a kormányfő-helyettes, Peter Pellegrinit nem tájékoztatták róla. Az informatizációért felelős, miniszterelnök-helyettesi hivatal  létrejötte után követelni fogjuk az SZB-től, hogy elbírálás és jóváhagyás céljából adja át a projekt megvalósíthatósági tanulmányát és a reformtervet, amit a belügyminiszter hagyott jóvá”, mondta Pellegrini szóvivője, Monika Hucáková.

 

A projekt után nagy érdeklődést mutathat a pénzügyminisztérium is. Az SZB-nek ugyanis kapcsolódnia kell a pénzügyminisztérium UNITAS nevű projektjéhez, ami a Pénzügyi Főigazgatóság hatáskörébe tartozik, és amelynek megvalósítása már most is késik. Csak tavaly az UNITAS-ra 119 millió eurót költött az állam, ami eredetileg nem szerepelt a költségvetésben.

 

Bratislava, 10.2.2015. Predseda NR SR Peter Pellegrini počas rozhovoru pre Denník N. Foto N - Tomáš Benedikovič
Az informatizációért is felelős miniszterelnökhelyettes, Peter Pellegrini még sosem találkozott a projekttel. Forrás: DennikN.sk

 

Öreg hibák

 

A szakértők, mint a Slovensko.digital nevű kezdeményezés tagjai arra hívják fel a figyelmet, hogy újra és újra ugyanazok a hibák jönnek elő. Olyan projekteket indítanak el, amelyek mögül hiányzik a hatástanulmány, nincs átgondolva az egyes hivatalok közötti kommunikáció menete, így veszélybe kerül a projekt célja, az mebrek életének megkönnyítése.

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyirókép: itnews.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!