Csökkennek az autópálya-matricákról szóló törvény által előírt egetverő bírságok, amit még Ján Počiatek volt közlekedésügyi miniszter idején fogadott el a parlament. Azoknak a sofőröknek, akik még februárban matrica nélkül használták az autópályákat, ősszel kézbesíthetik a büntetéseket.

 

Jelenleg a sztráda-díjat elbliccelő autóvezetőkre 300 eurós bírság szabható ki, és a büntetéseket az körzeti hivataloknak elég két éven belül kiküldeniük. Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a bírságok mértékét tegnapi ülésén a kormány 150 euróra csökkentette.

 

Napi bírságolás helyett havonta egyszer büntethetnek

 

 hirdetes_300x300  

További változás, hogy a körzeti hivatalok az elfogadott módosítás értelmében egy hónapban csak egy bírságot küldhetnek ki a feketéző autóvezetőknek. Jelenleg minden egyes napért megbüntethetnek minket, és mivel két év áll a hivatalok rendelkezésére, hogy benyújtsák a számlát, ezért a bírságok kumulálódnak. Ez azt jelenti, hogy minden egyes matrica nélküli napi sztrádahasználatért kiszabható a bírság, 10 nap tehát tízszeres büntetést jelent, és így tovább.

 

nzcPCZXHQk2W3NMH6z-Z8Q-Ilustra-n-sn-mka-Zdroj-TASR_cas_sk
Forrás: Cas.sk

 

Az a szabálysértő sofőr, aki kifizette az első kiküldött bírságot és éves sztrádajegyet vásárol, annak a többi jegy nélküli sztrádahasználatért már nem kell büntetést fizetnie.

 

Azok a sofőrök, akiket február elsejétől kezdődően a Nemzeti Autópálya Ügynökség (NDS) kamerarendszere bliccelésen kapott, egyszeri, 150 eurós büntetést kapnak.

 

A kormány által most elfogadott jogszabály leghamarább júniusban lép hatályba.

 

Nem lesz megválasztható a matrica lejárata

 

A sztrádajegyek vásárlásának gyakorlatán az ellenzék is változtatni akart, de módosítást, ami lehetővé tette volna, hogy tetszőleges mennyiségű napra válthassanak matricát a sofőrök, a parlament nem fogadta el. A javaslattevő ellenzékiek a büntetések mértékét is csökkenteni akarták 50 vagy 100 euróra, attól függően hogy 30 napon belül vagy azon túl fizeti ki a bírságot.

 

Forrás: Zive.sk
Forrás: Zive.sk

 

Az új rendszer hibásan működik, haladékot kaptak a feketézők

 

Az NDS által február elején nagy ünnepség keretében üzembe helyezett e-matrica rendszer csúfos káoszba fulladt, miután olyan sofőröket is megbüntetett, akik nem követtek el szabálysértést. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a probléma nagy valószínűséggel a kamerarendszer által regisztrált rendszámok párosításával van. Alapesetben az automatikus rendszer az NDS kamerái által regisztrált rendszámokat összeveti az e-matricával rendelkező gépkocsik rendszámával. Ha valaki nincs rajta az utóbbi listán, a körzeti hivatalok értesítést kapnak a bírság kiállítása céljából.

 

Az e-matrica jelenleg nem működik megfelelően: olyan sofőrök is kaptak bírságot, akik vásároltak sztrádajegyet, vagy akik mentesülnek a sztrádajegy vétele alól.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A nagy testvér mindent lát, és küldi a bírságot… Forrás: Genertel.sk

 

A rendszer a mai napig hibásan üzemel, de az akár minden egyes nap kiróható bírságok nagyságát tekintve ez komoly problémát jelent a minisztérium és a sofőrök számára is.

 

Az NDS eddig (ha elhisszük amit a rendszer mond) 7000 bliccelő sofőrt fülelt le, de számukra még nem állítottak ki bírságot, ezt inkább elhalasztották négy hónapra. Ha a rendszer nem fulladt volna kudarcba, ma már több ezer autótulajdonosnak kéne egetverő összegeket kifizetnie – hiszen minden egyes napért külön kiszabható a büntetés. Ráadásul akár két év is eltelik, mire kézhez kapja az erről szóló értesítést.

 

eTrend.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!