A dohányosoknak a jövőben mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak majd: a cigaretta doboza márkától függően 15-65 centtel fog drágulni. A dohánytermékek árának, pontosabban jövedéki adójának emelését a kormányprogram is tartalmazza, de azt, hogy milyen mértékű emelésre és mikor lehet számítani, nem taglalta.

 

A közfinanszírozás összeállítását nagyban meghatározó Pénzügypolitikai Intézet (IFP) nemrég közzétett tanulmánya részleteiben tárgyalja hogyan és milyen ütemben kéne a kormányzatnak emelnie a dohánytermékek jövedéki adóját.

 

Az IFP szerint a jövedéki adónak a jövőben rendszeresen és automatikusan kéne nőnie az átlagbérek és az infláció mértékének függvényében. A tanulmány egyúttal hivatkozik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására is, miszerint a jövedéki adó nagysága érje el legalább a 70 százalékot a termék végső árából.

 

  hirdetes_300x300   
Adatok: IFP, Aktuality.sk, Táblázat: Körkép.sk
Adatok: IFP, Aktuality.sk, Táblázat: Körkép.sk

 

Akár 65 centtel drágább

 

A tervek szerint az a dohányos, aki naponta egy csomaggal elfüstöl, egy hónapban 4,50 – 19,50 euróval lesz kénytelen többet fizetni.

 

A cigaretta árát a fentiek szerint a kormány valószínűleg valamikor a következő két év folyamán fogja bevezetni, mert a népszerűtlen intézkedéseket többnyire a választási időszak első felében szokás  kijátszani.

 

Évről évre kevesebb a dohányos

 

A dohányipari termékek fogyasztása a tanulmány szerint évről évre csökken. A legnagyobb mértékben számuk 2013-14-ben zuhant, amikor az előző évekhez képest közel 5 százalékkal kevesebben dohányoztak.

 

 

dohany2_korkep_26_05_2016
Mennyit cigarettát füstölünk el naponta átlagosan (db/fő/nap) az Eu-ban? Adatok: Aktuality.sk, Grafikon: Körkép.sk

 

Szlovákiában a lakosság 21 százaléka dohányzik, ami a hetedik legalacsonyabb arány az EU-28 tagállamai között. Egy átlagos hazai dohányzó naponta 12,5 cigarettára gyújt rá – összehasonlításképp: egy osztrák, egy görög vagy egy ciprusi dohányos ezzel szemben napi egy dobozzal elfüstöl.

 

Aktzality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Independent.co.uk

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Szigorúbb szabályozás lép érvénybe a dohánytemékekre május 20-tól

 

A britek letörték a dohánylobbit: egységesítik a csomagolást

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!