Ladislav Bašternák cége 2008 és 2015 között összesen 72 ezer eurónyi adót fizetett be az államkasszába, adó-visszaigénylés formájában ellenben több millió eurót kapott vissza. Az ilyenkor szokásos mélyebb adóellenőrzéseket is sikerült megúsznia. Az ellenzék aláírásokat gyűjtött a parlament rendkívüli ülésének összehívására, amelyen Robert Kaliňák leváltását kezdeményeznék, aki szerintük nagy mértékben érintett az adócsalási ügyben.

 

A Pénzügyi Főigazgatóság a héten minden áfa-visszaigényléssel kapcsolatos feljegyzést átadott a parlament pénzügyi bizottságának azokra a cégekre vonatkozóan, amelyeknek az elmúlt 12 évben Ladislav  Bašternák volt az ügyvezetője. Mint kiderült, összesen 16 millió eurót kapott vissza az államtól a vállalkozó 2008 és 2015 között.

 

A bizottság elé került dokumentumok szerint azonban a közvélemény nyomására nemrég újra megnyitott lakásokkal kapcsolatos csalási ügyben szereplő cég, a BL 202 visszaigénylései messze felülmúlják a többi visszatérítés összegét. Csak a BL 202-nél 8 millió euró áfa visszatérítéséről van szó.

 

 hirdetes_300x300  
Még a legendás masszőr, Kostkát is messze felülmúlta vállalkozói sikereit tekintve Ladislav Bašternák (a képen). Nyolc év alatt 16 milliót igényelt vissza az államtól, amit meg is kapott. A cégek azóta eltűntek a süllyesztőben. Forrás: Toky.sk
Még a legendás masszőr, Kostkát is messze felülmúlta vállalkozói sikereit tekintve Ladislav Bašternák (a képen). Nyolc év alatt 16 milliót igényelt vissza az államtól, amit meg is kapott. A cégek azóta eltűntek a süllyesztőben. Forrás: Toky.sk

 

A dolog pikantériája, hogy ha az ügyben korábban eljáró nyomozók tüzetesebben megvizsgálták volna a szóban forgó jegyzéket, azonnal kiszúrhatták volna a BL 202-t. De 2014-ben a rendőrség a mélyrehatóbb nyomozás helyett csupán néhány formális kihallgatást végzett el.

 

„Ez egy olyan cég, ami azelőtt semmit sem kért vissza, 2012-ben meg visszaigényelt 8 millió eurót, és aztán megint semmit. Aztán bedöntötték és átadták egy fehér lónak”, mondta Igor Matovič (OĽaNO), a pénzügyi bizottság tagja.

 

 

Gyanúba keveredhet Fico luxuslakása is

 

A jegyzékek között szerepel annak a 3,6 millió eurónak a visszaigénylése is, amit Robert Kaliňák belügyminiszter saját védelmére említett meg egy interjú során, azt firtatva, miért nem indult ebben az esetben is (2011-ben, a Radičová-kormány idején) nyomozás. Az említett összeget az állam a Real Forum Invest nevű vállalatnak fizette ki, ami akkor a Bonaparte lakáskomplexumot építette. Abban az időben Daniel Lipšic (NOVA) volt a belügyminiszter.

 

A Bonaparte-komplexum, ahol a kormányfő luxuslakást bérel. Ebből az épületből volt mit visszaigényelni... Forrás: eTrends.sk
A Bonaparte-komplexum, ahol a kormányfő luxuslakást bérel. Ebből az épületből volt mit visszaigényelni… Forrás: eTrends.sk

 

A Bonaparte komplexum egyik luxuslakását egyébként Robert Fico bérli Bašternáktól havi 2800 euróért. Ha az ezzel kapcsolatos visszaigénylés is gyanúba keveredik, az az egész épület pénzügyi hátterét kétségbe vonná.

 

Jozef Rajtár szerint a Bonaparte-val kapcsolatos visszatérítés is gyanús, ezért büntetőfeljelentést tett a rendőrségen. „A Real Forum Invest eredménykimutatása szerint 2011-ben a cég 25,7 millió eurónyi kiadást könyvelt be anyag-, energia- és egyéb költségek formájában. Valószínűleg ezekre a költségekre érvényesítették az áfatöbblet visszaigénylését.”mondta Rajtár.

 

Rajtár azt hangsúlyozza, hogy fennáll lehetősége annak, hogy fiktív könyvelési dokumentációval támasztották alá az áfa-visszatérítést.

 

Eltűntek a cégjog süllyesztőjében

 

A Real Forum Invest 2014 év végéhez több mint 2 millió euró adótartozást halmozott fel. Bašternák a TASR-nek úgy nyilatkozott, hogy semmilyen tartozásról nincs tudomása. „Jelenleg sem részvényese sem ügyvezetője nem vagyok a Real Forum Investnek. Tulajdonrészünket én és részvényestársaim is 2013 márciusban ruháztuk át egy természetes személyre – egy szlovák állampolgárra.”, mondta a vállalkozó.

 

Gyűlnek a fellegek a Smer felsővezetésének feje felett. Forrás: DennikN.sk
Gyűlnek a fellegek a Smer felsővezetésének feje felett. Robert Fico és Robert Kaliňák a nagyszarvai befogadóközpontnál. Forrás: DennikN.sk

 

Rajtár felhívta ezzel kapcsolatban a figyelmet, hogy a cég új székhelye az Illavai járásbeli Széppatakra (Krivoklát) került, a jelenlegi székhelyén 11 másik vállalkozás is be van jegyezve. Ugyanerre a címre került át korábban a Rent and Wash nevű vállalat is, miután Bašternák hét lakást vásárolt tőle 12 millió euróért – készpénzben. (A Rent and Wash jelenleg egy magyarországi személy tulajdonában van bejegyezve egy pozsonyi címen.)

 

Jövő kedden leválthatják Kaliňákot

 

Az ellenzék szerint a hatóságoknak körültekintőbben kellett volna vizsgálódniuk Bašternák cégei körül. Szerintük az áfa-visszatérítésen leginkább nyerészkedő cég, a BL-202 esetében nem csak az első 2 millió eurónál kellett volna adóellenőrzést tartani, hanem a többi 6 milliónál is. A Pénzügyi Főigazgatóság első embere, František Imrecze állítja, hogy egyetlen alárendeltje sem hibázott az üggyel kapcsolatban – sem az adóellenőrzések során, sem akkor, mikor elmulasztották a vizsgálati fellebbezést továbbítani a rendőrségnek.

 

A képen Robert Fico kormányfő és a pPénzügyi Főigazgatóság feje, František Imrece. Háttérben a felirat: Forrás: DennikN.sk
A képen Robert Fico kormányfő és a Pénzügyi Főigazgatóság feje, František Imrece. Ez utóbbi mindent tagad, szerinte senki nem mulasztott és senki nem élt vissza hatalmával az ügy kapcsán. Háttérben a felirat: „A közpénzek = a mi pénzünk”. Forrás: DennikN.sk

 

Az ellenzék az ügy Smerhez vezető szálai miatt aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy rendkívüli parlamenti ülést hívjanak össze. Ehhez 30 aláírásra lett volna szükségük, ők összesen 34-et szedtek össze, sajtóértesülések szerint a Simon Zsolt független képviselő is aláírta az ívet. A TASR információ szerint a házelnök június 7-re hívja össze a parlament soron kívüli ülését, amelyen az ellenzék Robert Kaliňák leváltását fogja indítványozni.

 

DenníkN.sk, TASR

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!